Série pumových útoků způsobila v Bagdádu krvavou lázeň

Bagdád - Nejméně 95 mrtvých a více než 560 zraněných si vyžádala série výbuchů v centru Bagdádu. Šest náloží v automobilech a několik minometných granátů explodovalo v rychlém sledu u vládních budov včetně ministerstva financí a ministerstva zahraničí na okraji přísně střežené tzv. zelené zóny. V ní jsou soustředěny významné instituce a oblast se často stává terčem násilných útoků povstaleckých skupin. Jde o nejkrvavější útoky od 30. června, kdy se z iráckých měst a vesnic stáhli američtí vojáci.

Před ministerstvem zahraničí dnes explodovalo nákladní auto naložené výbušninami. Na místě zůstal kráter, který má v průměru třicet metrů. Zahynulo zde nejméně 50 osob. Následně vybuchla nálož u ministerstva financí, kde zemřelo asi 30 lidí. Další lidé umírali poté, co byly odpáleny dvě bomby na silnicích. Bagdád dnes navíc zaznamenal dva minometné útoky.

Na bezpečnostní složky se proto okamžitě snesla vlna kritiky. „Je to důkaz nedbalosti, odpovědnost plně padá na irácké jednotky,“ prohlásil mluvčí bagdádské bezpečnosti Kásim Musáví. Kvůli dnešním útokům byli zatčeni už dva členové al-Káidy, i když se k akci zatím nikdo nepřihlásil.

Premiér Núrí Málikí označil atentáty za zločinné operace. Podle premiéra se útočníci snaží narušit politický proces a parlamentní volby, které se mají konat v lednu.  Útoky prý proto povedou k přehodnocení bezpečnostních plánů a prostředků.

Irácká vláda v srpnu oznámila, že situace v hlavním městě je natolik dobrá, že do 40 dní budou odstraněny betonové bariéry, jimiž Američané oddělili z bezpečnostních důvodů šíitské a sunnitské čtvrti. Pentagon oznámil, že datum plánovaného odchodu amerických vojáků z Iráku zůstává i po dnešku nezměněno. Vojsko má být staženo do konce roku 2011.

Irácké pumové atentáty po stažení amerických vojáků z měst a vesnic:

30. června – Kirkúk (26 mrtvých, 70 zraněných)

9. července – Bagdád a severní Irák (52 mrtvých, 100 zraněných)

21. července - Bagdád a další města (21 mrtvých, 120 zraněných)

31. července - Bagdád (29 mrtvých)

7. srpna - Mosul a Bagdád (45 mrtvých, 300 zraněných)

10. srpna - Mosul a Bagdád (50 mrtvých, 260 zraněných)

13. srpna - Sindžár (21 mrtvých)