KLDR pošle na pohřeb exprezidenta Jižní Koreje delegaci

Soul - Severní Korea plánuje vyslat do Jižní Koreje delegaci na pohřeb bývalého jihokorejského prezidenta Kim Te-džunga, který zemřel v úterý. Dnes to podle jihokorejské agentury Jonhap řekl dřívější spolupracovník zesnulého prezidenta. Může jít o náznak toho, že se komunistický režim snaží o smířlivější politiku vůči Jižní Koreji, uvedla agentura Reuters. Severokorejský vůdce Kim Čong-il již dříve vyjádřil soustrast rodině Kim Te-džunga.

Do Soulu by památku zesnulého prezidenta mohlo přijet uctít pět zástupců KLDR. Pohřeb by se měl konat asi za týden. Kim Te-džung v roce 2000 zorganizoval vůbec první summit obou Korejí. Vrcholná schůzka vnesla oteplení do vztahů mezi oběma znepřátelenými státy. Kim Te-džung za svůj příspěvek k uvolnění napětí na Korejském poloostrově dostal Nobelovu cenu za mír.

Podle analytiků by smrt Kim Te-džunga mohla pomoci zlepšit vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem, které se od doby, kdy do prezidentského úřadu v Jižní Koreji před půldruhým rokem nastoupil I Mjong-bak, zhoršily. I Mjong-bak zastavil bezpodmínečnou pomoc Severní Koreji, kterou dostávala od summitu v roce 2000. Kim Te-džung „pro ně (KLDR) něco znamenal a ve světle těchto zpráv je pravděpodobné, že Severní Korea zareaguje“, řekl jeden odborník z univerzity v Soulu.

Korejský poloostrov je rozdělený po válce z 50. let minulého století. Konflikt skončil v roce 1953 jen příměřím, Severní a Jižní Korea jsou tak formálně ve válečném stavu.