Nedělní „Volejte Chávezovi“ přineslo další výhrůžky Spojeným státům

Caracas - „Velkým hnutím proti imperialismu“ pohrozil Spojeným státům ve své tradiční nedělní relaci Alo Presidente venezuelský prezident Hugo Chávez. Vyzval USA k uzavření vojenských základen na jižní polovině kontinentu a pohrozil, že útok proti Venezuele by mohl vyvolat ozbrojenou odvetu několika dalších zemí.

Chávez podle nedělní relace vysílané rádiem a televizí v žádném případě nechce válku, ale je podle něj potřeba se na ni připravit. To údajně hodlá učinit nákupem tanků a dalších zbraní z Ruska. Dále ve svém pořadu venezuelský prezident kritizoval vojenskou dohodu USA s Kolumbií, která Washingtonu umožňuje využívat sedm vojenských základen v boji proti obchodu s drogami a terorismu.

Prezident Obama je podle svého venezuelského protějšku doslova ztracen v labyrintu jihoamerické politiky, které nerozumí. Chávez ale svá kritická slova na Obamovu adresu zmírnil přesvědčením, že má americký prezident dobré úmysly.

Venezuelský vůdce také obsáhle spekuloval na téma amerického zapojení v převratu na Hondurasu, americká armáda však v neděli popřela jakoukoliv roli ve vyhnání honduraského prezidenta Manuela Zelayi ze země poté, co ho svrhli honduraští vojáci.

Navzdory Chavezovým výpadům zůstávají Spojené státy hlavním příjemcem venezuelské ropy. Venezuela chce s Ruskem založit společný podnik, který by těžil ropu ve venezuelském nalezišti Junin 6. Náklady na průzkum a zprovoznění ložiska se odhadují na 30 miliard dolarů. Naleziště podle odhadů skrývá 53 miliard barelů ropných rezerv a podle Venezuely jde o největší světové naleziště ropy a plynu.