Sebevražedný útok v Ingušsku nepřežilo nejméně 20 lidí

Nazraň (Rusko) - Nejméně 20 lidí dnes zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka v jihoruském Ingušsku. Zraněno bylo podle různých zdrojů 60 až 140 lidí. Výbuch nálože, s níž útočník vjel na dvůr policejní stanice v metropoli Nazraň, měl razanci tuny klasické trhaviny. Mezi oběťmi jsou policisté i obyvatelé okolních domů. Na dny 17. až 19. srpna byl v Ingušsku v souvislosti s atentátem vyhlášen státní smutek. Ruský prezident Dmitrij Medveděv kvůli atentátu odvolal z funkce ingušského ministra vnitra. Svůj krok zdůvodnil tím, že se útoku dalo zabránit.

Atentátník vjel s dodávkou naloženou výbušninou na dvůr policejní stanice právě v okamžiku, kdy se tam rozdílely úkoly. Někteří policisté se ho marně pokoušeli zastavit střelbou. Policejní budova byla zčásti zničena, následný požár se ale podařilo lokalizovat. Podle záchranářů není vyloučeno, že se v troskách nacházejí další lidé, pátrání po nich však ztěžují sporadické výbuchy munice.

Šlo o nejkrvavější útok na severním Kavkazu od roku 2005. Za pachatele jsou považováni islámští extremisté, k atentátu se ale zatím nikdo nepřihlásil. Mezi oběťmi a zraněnými jsou policisté a obyvatelé nedaleké pětipatrové budovy, v níž tlaková vlna roztříštila okna. Někteří zranění byli letecky přepraveni k ošetření do Moskvy.

Telefonát Lenky Kabrhelové (zdroj: ČT24)

Podle počátečních informací měla exploze razanci více než 20 kilogramů klasické trhaviny, pozdější odhady se pohybovaly od 200 do 1000 kilogramů trinitrotoluenu. Výbuch, který vyhloubil kráter o průměru čtyř metrů a hloubce 1,5 až dva metry, zničil také asi tři desítky aut.

Ruský prezident Medveděv nařídil svému ministru vnitra Rašidu Nurgalijevovi, aby přijal dodatečná opatření k zajištění bezpečnosti v Ingušsku, udělal pořádek ve strukturách ingušské policie a zajistil její posílení. Zároveň s odůvodněním, že teroristickému činu šlo zabránit, odvolal ingušského ministra vnitra.

Severní Kavkaz, především Čečensko a jeho okolí, byl v posledních 15 letech postižen několika válečnými konflikty, při kterých Moskva proti místním nacionalistům a separatistům nasadila i armádu. Velké boje sice skončily, ale krvavé incidenty se zde odehrávají neustále. V červnu byl při atentátu těžce zraněn ingušský prezident Junus-Bek Jevkurov.

Ingušský prozatímní prezident Rašid Gajsanov, který Jevkurova zastupuje, v souvislosti s útokem ingušskou policii kritizoval. Je podle něj slabá a není schopna bránit sebe ani lid republiky.

Vydáno pod