Ahmadínežád pozval ženy do íránské vlády - poprvé za 30 let

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád do své nové vlády nominuje minimálně dvě ženy. O svém rozhodnutí dnes informoval ve státní televizi. Jedná se o přelomové rozhodnutí, neboť funkci ve vládním kabinetu konzervativní islámské republiky od jejího vzniku koncem 70. let dosud žádná žena nezastávala. Ministryní zdravotnictví by se měla stát padesátiletá gynekoložka Marzíja Vahídová Dastgerdiová a postu šéfky rezortu sociální péče by se měla ujmout třiačtyřicetiletá právnička Fáteme Adžorluová.

Uvažuje se i o třetí ženě ve vládě; o tom, jakou vládní funkci by zastávala, se ale Ahmadínežád nezmínil. „Klíčové pro jejich jmenování je morálnost, výkonnost a týmový duch. Budu nominovat přinejmenším ještě jednu ženu,“ řekl íránský prezident.

V íránské vládě naposledy působila žena v letech 1968 až 1977. V roce 1979 byla Farrochrú Parsajová po islámské revoluci, při níž se moci ujali konzervativní islámští klerikové, popravena kvůli údajné korupci. Hlavní strůjce islámského převratu, Ajatolláh Chomejní, prohlásil ženy vedle Ameriky a Židů za hlavních nepřátele islámské revoluce.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Potenciální ministryně prezidentův konzervativní kurz podrží

Obě potenciální ministryně patří k zapáleným konzervativcům: Adžorluová vedla kampaň za zahalování žen, Dastgerdiová propaguje striktně oddělenou zdravotní péči pro muže a ženy. O ústupek bouřící se opozici se proto pravděpodobně nejedná.

Ahmadínežád získal druhý prezidentský mandát ve sporných červnových volbách. Začátkem tohoto měsíce složil přísahu a nejpozději do středy musí parlamentu představit kandidáty na jednotlivé ministerské posty. Jeho pozice však není natolik stabilní, jak by se při potlačování povolebních protestů mohlo zdát.  Stoupenci konzervativní linie, kterou současný prezident razí, požadují výraznější pravomoci při sestavování vlády.

Mahmúd Ahmadínežád při oslavách 30. výročí islámské revoluce
Zdroj: ČT24