Američana odsouzeného spolu se Su Ťij převzaly Spojené státy

Rangún - Američan John Yettaw, který byl v Barmě odsouzen k sedmi letům vězení spolu s barmskou disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, byl dnes předán americkým úřadům. Později odletěl z Rangúnu do Bangkoku v letadle amerického senátora Jima Webba, který dojednal s barmským režimem jeho předání do USA. Informovala o tom agentura AP. Yettaw byl ve věznici držen od počátku května poté, co přeplaval jezero, u něhož stojí dům Su Ťij. Politička byla odsouzena k půldruhému roku domácího vězení proto, že nechala Američana, který přišel bez pozvání před vypršením předchozího trestu, ve svém domě přespat.

Yettawův trest sedmi let nucených prací proměnila intervence amerického senátora ve svobodu. I přes tento úspěch barmské mise se množí spekulace, co za to vojenský režim požadoval. „Nic jsem jim nenabídl. Snažím se jim ukázat, jaký je pohled okolního světa na sporné otázky, kterým jsou vystaveni,“ uvedl Webb. Kritikům se nelíbí, že když se americký občan dostane do potíží, Washington odsune na vedlejší kolej všechny další oběti. „Určitě to zanechá negativní dojem mezi lidmi v Barmě. Budou si myslet, že diktátoři Američany snadno uspokojí, když jim vydají jejich občany,“ myslí si ředitel exilové organizace U. S. Campign for Burma.

Webb se na dvoudenní návštěvě sešel s nejvyšším představitelem barmského režimu, generálem Thanem Šweiem. Bylo to vůbec poprvé, co se generál setkal s vysoce postaveným americkým politikem. Těsně před odletem z Barmy Webb na krátké tiskové konferenci poděkoval barmské vládě za Yettawovo propuštění.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Senátor podle vlastních slov během schůzky s generálem Šweiem požádal o to, aby Su Ťij byla propuštěna na svobodu a aby jí bylo umožněno podílet se na politickém dění. „Řekl jsem vůdcům Barmy, že jsem přesvědčen, že okolní svět neuvěří ve svobodnost a poctivost voleb, nebude-li osvobozena,“ prohlásil Webb. Spojené státy jsou podle něj připraveny Barmě pomoci. Generál ale nechal senátorovu žádost bez odpovědi. Dalších 18 měsíců domácího vězení, které za Yettawovu návštěvu Su Ťij dostala, znamená pojistku, že nositelka nositelka Nobelovy ceny rok do voleb proti vojenskému režimu nezasáhne.

Yettaw byl vězněn v Insein, největší barmské věznici, pověstné mučením a dalším týráním jak politických vězňů, tak obyčejných kriminálních živlů. Američanův právní zástupce uvedl, že s jeho klientem bylo ve vězení dobře nakládáno. Před úterním odsouzením strávil týden ve vězeňské nemocnici s epileptickými záchvaty. Třiapadesátiletý Yettaw prý trpí také astmatem a diabetem.

Webb se setkal i se Su Ťij

Webbovi bylo dokonce umožněno i krátké setkání se čtyřiašedesátiletou nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Má se za to, že barmská junta ke schůzce svolila ve snaze zmírnit kritiku mezinárodního společenství, která se na ni snesla po nejnovějším soudu s ní. V červenci vláda k vězněné disidentce nepustila generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna.