KLDR pohrozila USA a Jižní Koreji, že je zničí jadernými zbraněmi

Soul – Severní Korea dnes kritizovala nadcházející cvičení Jižní Koreje a Spojených států. Rovněž jim pohrozila, že je zničí jadernými zbraněmi, pokud ji budou ohrožovat. Potvrdila to agentura Reuters. V uplynulém týdnu se přitom zdálo, že by se vztahy mezi KLDR a Jižní Koreou se Spojenými státy mohly začít uvolňovat. Severní Korea propustila jihokorejského dělníka, kterého od března zadržovala kvůli údajnému pomlouvání komunistického režimu. KLDR také - po návštěvě Billa Clintona - propustila dvě americké novinářky odsouzené za údajný ilegální vstup do země.

Jihokorejští a američtí vojáci zahájí společnou vojenskou simulaci a komunikační cvičení v pondělí. KLDR společná cvičení těchto dvou zemí pravidelně odsuzuje jako přípravy na invazi a jadernou válku. „Pokud by imperialisté z USA a skupina I Mjong-baka ohrozili KLDR jadernými zbraněmi, odpoví jim země také jadernými zbraněmi,“ citovala severokorejská agentura jednoho z vojenských činitelů. „Američtí imperialisté a skupina I Mjong-baka by měli jasně vědět, že je železnou vůlí a rozhodným postojem korejské lidové armády jít kdykoliv do akce a nelítostně zničit agresora.“

„Zřídíme platformu pro jednání na vysoké úrovni mezi oběma Korejemi. Cílem je ustavit v následujících letech společnou hospodářskou komunitu a pracovat na rozvojových projektech v pěti hlavních oblastech: ekonomice, vzdělávání, financích, infrastruktuře a kvalitě života. A to ve spolupráci s ostatními zeměmi a mezinárodními organizacemi,“ podotkl jihokorejský prezident I Mjong-bak

Spojené státy mají v Jižní Koreji necelých třicet tisíc vojáků, kteří podporují jihokorejskou armádu. V severokorejské armádě je více než jeden milion vojáků, ale podle analytiků jsou špatně vyzbrojení a s jednotkami svých jižních sousedů nesnesou srovnání.

Jihokorejský prezident slíbil KLDR pomoc - v případě, že ukončí svůj jaderný program

Severokorejské prohlášení přišlo jen den poté, co jihokorejský prezident I Mjong-bak vyzval KLDR k dohodě na snížení počtu konvenčních zbraní, které mají obě země u společné přísně střežené hranice. V projevu k výročí konce japonské koloniální nadvlády nad korejským poloostrovem také obnovil svůj slib, že poskytne KLDR humanitární pomoc, pokud se komunistický stát vzdá svého jaderného programu.

Když se I Mjong-bak ujal v únoru 2008 funkce, nastolil vůči severnímu sousedovi tvrdý kurz a ukončil ničím nepodmíněnou pomoc, která se jednu dobu rovnala pěti procentům severokorejského HDP. Budoucí pomoc podmínil pokrokem KLDR v bezpečnostních otázkách. Slíbil, že pokud Severní Korea ukončí svůj jaderný program, bude Soul ochoten poskytnout rozsáhlé prostředky.