Únosci zmizelé lodi Arctic Sea žádají výkupné

Helsinky - Únosci zmizelé lodi Arctic Sea dnes předložili finskému majiteli lodi požadavek na zaplacení výkupného. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na finskou policii. Výši požadovaného výkupného policie nezveřejnila. „Ano, žádost o výkupné v hotovosti byla zaslána finské společnosti Sol Chart Management, které loď patří,“ řekl představitel Národního vyšetřovacího úřadu Jan Nyholm.

Společnost Sol Chart se dnes nepodařilo kontaktovat. V pátek večer však ředitel společnosti Viktor Matvejev řekl, že je „znepokojen“ osudem posádky. Zároveň zopakoval, že netuší, co se s lodí mohlo stát. Jakýkoliv komentář ke „spekulacím publikovaným v médiích“ však odmítl.

Loď patřící finské společnosti a plující pod maltskou vlajkou s ruskou posádkou podle Financial Times Deutschland zřejmě unesli piráti. Nejde přitom o somálské piráty, ale o novou formu organizovaného zločinu. Loď se ztratila zhruba před dvěma týdny při plavbě kanálem La Manche. Byla očekávána 4. srpna v Alžíru, údajně s nákladem dřeva v hodnotě 1,3 milionu eur.

Arctic Sea prý byla terčem dvou útoků, jednoho u švédských a druhého u portugalských břehů, které neměly nic společného s „tradičním“ pirátstvím. Uvedla to Evropská komise. Podle mluvčího Evropské komise pro dopravu Martyna Selmayra nechce komise záležitost nyní více komentovat, aby nepřekážela pokračujícímu vyšetřování.

Arctic Sea byla naposledy ve spojení 24. července s britskou pobřežní stráží v Doveru. Interpol údajně upozornil Brity, že na loď 24. července ve švédských vodách vstoupili maskovaní muži, kteří na palubě zůstali dvanáct hodin. Poté ji opustili na rychlém člunu.

Vydáno pod