V Prešově demonstrovali nacionalisté proti Romům

Prešov – Na šest stovek lidí se dnes odpoledne v centru východoslovenského Prešova sešlo na protiromském shromáždění, které svolalo nacionalistické sdružení Nové svobodné Slovensko. Protestovali proti postupu policie, která minulou sobotu vodním dělem a obušky rozehnala zakázanou protiromskou demonstraci v Šarišských Michaľanech. Tu svolalo extremistické sdružení Slovenská pospolitost kvůli údajným romským útokům na obyvatele nedaleké vsi. Na rostoucí pravicový radikalismus už reaguje slovenská vláda a chce některé organizace zrušit.

Na dnešním shromáždění, které zahájila slovenská hymna, se sešlo asi 300 sympatizantů sdružení Nové svobodné Slovensko a zhruba stejný počet místních obyvatel. Na demonstranty čekala skupina antifašistů, policie ji ale z náměstí vytlačila, aby zabránila potyčkám. Protestu se účastnili převážně mladí lidé. Měli slovenské a černé vlajky. Mnozí si tváře zakrývali šátky nebo si nasadili tmavé brýle. Skandovali hesla jako My tu chceme žít, přestaňte nás bít nebo Spravedlnost pro všechny.

Situaci v problematických regionech dnes řešil také místopředseda slovenské vlády pro lidská práva a menšiny Dušan Čaplovič. To, co nabízejí nacionalisté, je podle něj nepřijatelné. „Tyto problémy budeme řešit velmi rychle. Pevně věřím, že i ministerstvo vnitra co nejrychleji vytvoří všechny podmínky pro to, aby zrušilo tuto neonacistickou organizaci, která si říká Slovenská pospolitost,“ říká Čaplovič.

Obyvatelům obcí a měst s vysokou koncentrací romské populace však dochází trpělivost. Pochody extremistů jim nahánějí strach. Říkají, že pokud přijdou k nim do osady, poteče krev. Tomu se ale chce policie vyhnout a ministr vnitra slíbil, že v problémových oblastech posílí hlídky o 300 lidí.

Protiromské nálady se ale stupňují nejen na Slovensku, ale i v Maďarsku. Od loňského roku tam neznámí útočníci zavraždili šest Romů, včetně dvou dětí. Už na sobotu připravují neonacisté v Budapešti další pochod, kterým si chtějí připomenout 20 let od smrti nacistického pohlavára Rudolfa Hesse. Příští sobotu se zase slovenští extremisté chystají do Krompach.

Demonstrace nacionalistů v Prešově
Zdroj: ČTK/Peter Lazár/ČTK