V Kosovu protestovali srbští veteráni, na pomoc byli přivoláni i čeští vojáci KFOR

Bělehrad/Priština - Na hraničním přechodu administrativní linie mezi Kosovem a Srbskem se sešla necelá stovka válečných veteránů srbské armády. Házením kamení a zapalováním pneumatik veteráni vyjádřili protest proti nedělnímu jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova a jeho uznání coby nového státu. Kosovská zásahová policie si vyžádala pomoc české jednotky mezinárodních sil KFOR. Podle informací poradce velitele mise KFOR Davida Fritsche i velitele českého kontingentu KFOR Jiřího Davida je již nyní situace stabilní a pod kontrolou.

„V současné chvíli na situaci dohlížejí složky kosovské policejní služby a policie, speciální jednotky KFOR pro zajištění veřejného pořádku jsou tam pouze jako podpůrný element. Jedná se o čtyři čety KFOR,“ uvedl Fritsch. Konkrétní počet nasazených českých vojáků zatím není znám, podle Fritschových odhadů by jich mohlo být kolem třiceti, David uvádí šedesát nasazených českých vojáků.

Podle agentury Reuters jsou čeští vojáci na přechodu „Gate 3“ připraveni odvrátit opakování jakéhokoli pokusu zničit nebo zapálit zdejší kontrolní stanoviště, jako se to stalo na dvou jiných přechodech při středečních protestech Srbů. Přechod se nachází na severních hranicích v blízkosti obce Merdare, která leží asi 50 kilometrů severovýchodně od metropole Prištiny. Poblíž přechodu kromě pozemních jednotek s českými vojáky hlídkují i vrtulníky sil KFOR ve vzduchu.

Český voják jednotky KFOR na hraničním přechodu administrativní linie mezi Kosovem a Srbskem
Zdroj: ČT24