Slovensko drželo státní smutek, všechny oběti již byly nalezeny

Banská Bystrica - Slovensko dnes uctilo státním smutkem oběti pondělního důlního neštěstí v Handlové. Záchranáři již našli všechna těla, jak oznámila slovenská televize TA3. Při explozi zahynuli horníci i záchranáři, kteří se snažili uhasit požár v nepoužívané štole hnědouhelného dolu. Premiér Robert Fico i prezident Ivan Gašparovič zdůraznili, že dohlédnou na důkladné vyšetření největšího důlního neštěstí v historii země.

Některá slovenská média kvůli státnímu smutku upravila svá vysílání a vypustila z nich zábavné pořady. Rodinám pozůstalých by měly pomoci mimořádné finanční příspěvky. O dalším odškodném taky ještě rozhodne slovenská vláda. Město už kvůli neštěstí zrušilo plánované oslavy stého výročí těžby uhlí na Slovensku.

V Handlové se černé prapory a zapálené svíčky začaly objevovat hned po tom, co se z úst ministra hospodářství Ľubomíra Jahnátka lidé dozvěděli tu nejhorší zprávu, že v dole nikdo nepřežil. „Měla jsem tam mnoho známých, spoustu přátel a mám muže taky horníka, takže vím, co ty rodiny prožívají,“ řekla obyvatelka Handlové Iveta Nugátová.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

V místě výbuchu již byla učiněna opatření, aby nedošlo k další tragédii, například při vyprošťování. Je ale zřejmé, že se v bezprostředním okolí exploze nebude těžit, jelikož zde shořela většina uhlí, jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš. Při vyprošťování těl bylo nutné snížit teplotu na zhruba 33 stupňů Celsia, a to pomocí tekutého dusíku.

Těla jsou postupně převážena na patologii do Bojnic, odkud poputují na soudní pitvu a k určení DNA do Martina. Rozbor DNA se zdá nutný, protože už úterní zprávy uváděly, že oběti nelze na pohled identifikovat. Město Handlová spolu s důlní společností uvažují o společném rozloučení s mrtvými, ale konečné rozhodnutí závisí na příbuzných. Zatím je rozhodnuto jen o nedělní zádušní mši, kterou bude ve městě sloužit banskobystrický biskup Rudolf Baláž.

Premiér Fico i šéf dolů chtějí udělat maximum pro pozůstalé

Premiér Robert Fico už ministra Jahnátka požádal, aby připravil návrh odškodnění pro pozůstalé. Rodinám chtějí pomoci i samotné doly. „Šéf dolů vyhlásil, že společnost udělá všechno pro to, aby bylo postaráno o pozůstalé. Po těch mužích zůstalo 40 dětí, 23 je nezaopatřených, tedy do 18 let,“ komentoval situaci Kerekeš.

Vláda chce důlní neštěstí důkladně prošetřit. Hlasy odborníků zatím mluví o tom, že podle všeho je na vině lidský faktor a vedení dolu přinejmenším podcenilo riziko. Po skončení státního smutku začnou horníci v Handlové znovu fárat, neboť region se bez těžby neobejde. Podle slov zpravodaje Kerekeše je v Handlové 11procentní nezaměstnanost, doly jako jediné poskytují zaměstnání.

Handlová už kvůli neštěstí zrušila plánované oslavy stého výročí těžby uhlí na Slovensku a slavit se letos nebude ani Den horníků.