Při červnových demonstracích v Íránu zahynulo podle opozice 69 lidí

Teherán - Demonstrace, které vypukly v Íránu po červnových prezidentských volbách, si vyžádaly 69 obětí. S odvoláním na opoziční zdroje a neúspěšného prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího o tom dnes informovala agentura Reuters. Teherán zatím přiznával pouze 20 mrtvých. Informaci o nové bilanci obětí přinesl dnešní íránský deník Sarmájí. Zveřejnil jména mrtvých a také 220 osob, které jsou dosud ve věznicích. Spolupracovník Músávího řekl, že seznamy byly předloženy parlamentu k přezkoumání.

V posledních dnech stanuli v Íránu před soudem různí významní představitelé opozice obvinění v souvislosti s nepokoji, které propukly po sporných červnových prezidentských volbách, v nichž zvítězil dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Mezi obžalovanými je i francouzská občanka, íránská zaměstnankyně francouzské ambasády a íránský zaměstnanec britského zastupitelství. Proces odsoudily vlády zemí souzených občanů i vedení Evropské unie.

Músáví, další poražený kandidát Mahdí Karúbí a bývalý prezident Mohammad Chatámí jsou obviňováni z vyvolávání převratu v Íránu. Je pravděpodobné, že budou obviněni z podněcování násilí v ulicích či podobných činů.

Červnové demonstrace v Íránu rozpoutaly největší politickou krizi od islámské revoluce z roku 1979. Vláda proti demonstrantům nasadila pořádkové síly i milice. Zatčeno bylo na 2000 osob. Mnohé pak byly propuštěny na kauci, ale opozice poukazuje na násilnosti, jimž čelí ti, kdo jsou stále vězněni.