Policie zřejmě zastřelila vůdce muslimských teroristů v Indonésii

Jakarta - Indonéská policie zřejmě zastřelila muže, který by podle prvotní identifikace mohl být nejhledanějším teroristou na indonéském území a jedním z vůdců muslimské teroristické sítě Džama Islamía. Noordin Mohammed Top stál mimo jiné za červencovými útoky na hotely v Jakartě. Stále probíhá vyšetřování, zda se jedná skutečně o tělo dlouho hledaného teroristy. Policie podle agentury Reuters oznámila, že islámští radikálové plánovali sebevražedný útok na sídlo prezidenta.

„Byl zastřelen,“ prohlásil jeden z policistů, který se podílí na vyšetřování červencových teroristických útoků proti hotelům Marriott a Ritz-Carlton, při kterých v Jakartě zemřelo devět lidí a dalších 53 bylo zraněno. Vyšetřovatelé z organizace útoků podezřívají právě Noordina Topa.

Policie zahájila sérii razií v centrální části ostrova Jáva v pátek. Top byl údajně zastřelen v obci Temanggung, která je vzdálena více než 400 kilometrů jihovýchodně od indonéského hlavního města. Strážci zákona prý nejprve zatkli na tržišti v Temanggungu dva údajné Topovy osobní strážce, kteří je poté dovedli k domu, kde se vůdce teroristické sítě měl skrývat.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Noordin Mohammed Top

Top se narodil v Malajsii a je podezřelý, že stojí za největšími teroristickými útoky v Indonésii v posledních zhruba pěti letech. Tento bývalý účetní a učitel matematiky prý plánoval bombové útoky proti hotelu Marriott v Jakartě v roce 2003, proti budově australské ambasády v Jakartě v roce 2004 a také útok na Bali v roce 2005.

Policie obléhala stanoviště teroristů 16 hodin

Na televizních záběrech bylo vidět asi 100 plně vyzbrojených policistů ze speciálního protiteroristického útvaru, jak obkličují dům s červenou střechou. Po šestnáctihodinovém obléhání policie zaútočila a při krátké přestřelce prý zemřeli tři ozbrojenci. „Nejdřív jsme zatkli jednoho muže, který přímo nařídil útok na hotel Marriott v Jakartě. Ten nás dovedl k dalším podezřelým. Zatím jsme jich zatkli pět a dva zabili,“ uvedl velitel zásahu Bamdang Hendarso Danuri.

Při další razii v jakartské čtvrti Bekasi policie objevila na 500 kilogramů výbušnin a zastřelila dva údajné ozbrojence. Po dalších dvou stále pátrá. „Poblíž budovy jsme zastavili červené auto. V něm byli dva muži. Nařídili jsme jim, aby vystoupili, ale oni hodili na policisty bombu. Proto jsme je zastřelili,“ popisoval policejní velitel jakartské policie.

Pokud se smrt Noordina Topa potvrdí, znamenalo by to velký úspěch v indonéském boji proti terorismu a snížení pravděpodobnosti dalších útoků. Podíl Topa na plánování, finančním zabezpečení útoků a motivování sebevražedných atentátníků je totiž považován za klíčový.