Proces s údajnými vrahy Politkovské bude pokračovat

Moskva - Ruský soud dnes oznámil, že 7. září bude ze šedesáti kandidátů sestavena dvanáctičlenná porota a bude pokračovat proces s údajnými účastníky vraždy novinářky Anny Politkovské. Zamítl tak žádost rodiny zavražděné kritičky Kremlu, aby byl proces přerušen a kauza vrácena prokuratuře a sloučena s vyšetřováním, jehož cílem je odhalit objednavatele a organizátory vraždy.

Opakovaný proces s údajnými účastníky vraždy Politkovské začal 5. srpna. Jeho obnovení nařídil v červnu ruský nejvyšší soud poté, co porotci moskevského vojenského soudu 19. února po dlouhém procesu jednomyslně dospěli k osvobozujícímu verdiktu, protože shledali jako nedostatečné důkazy proti obžalovaným: bývalému policistovi Sergeji Chadžikurbanovovi, čečenským bratrům Džabrailu a Ibragimu Machmudovovi a bývalému důstojníkovi tajné služby Pavlu Rjaguzovi. Před soud se přitom podařilo postavit jen muže obžalované z napomáhání najatému zabijákovi, kterým byl údajně Rustam Machmudov, bratr dvou zadržených. Toho se ale dopadnout nepodařilo, stejně jako nebyl odhalen vlastní objednavatel zločinu.

Politkovskou, která se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, jež nebyly po chuti ruskému vedení, zastřelil nájemný vrah 7. října 2006 ve vchodu do moskevského domu, v němž bydlela. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění.

Proces s vrahy Anny Politkovské (zdroj: ČT24)