Spory mezi členy prodlužují sjezd palestinského Fatahu

Betlém (Palestina) - Sjezd palestinské vládní strany Fatah, který se koná poprvé po 20 letech, bude nejméně o dva dny prodloužen. Na vině jsou spory kvůli způsobu volby nejvyšších stranických orgánů. Mladší straníci chtějí větší podíl na řízení Fatahu a "starou gardu" okolo prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse obviňují z manipulace volby předsednictva strany. Abbás podle nich na původní seznam asi 1550 účastníků sjezdu doplnil další stovky delegátů, aby zajistil vítězství svým spolupracovníkům.

Další konflikt se týká asi 400 členů Fatahu, kterým konkurenční radikální hnutí Hamas nedovolilo opustit pásmo Gazy a zúčastnit se sjezdu. Hamas, který pásmo ovládá, povolení účasti delegátům Fatahu podmínil propuštěním asi 900 zajatců Hamasu, kteří jsou údajně zadržováni na Západním břehu Jordánu. Delegáti v Betlémě se nedokáží shodnout, jakým způsobem by se členové z Gazy měli na sjezdu podílet.

Ve volbách se bude rozhodovat o obsazení 18 z 21 míst v ústředním výboru Fatahu a o 70 křeslech ze 120 v revoluční radě. Strana by také měla na svém nynějším kongresu schválit nový program. Fatah naposledy volil své nejvyšší představitele v roce 1989, tehdy ještě za působení Jásira Arafata.

Oslabený Fatah se snaží sebrat síly 

Fatah v posledních letech zaznamenal řadu mocenských porážek, tou hlavní byla prohra parlamentních voleb v roce 2006, kdy vyhrálo radikální islamistické hnutí Hamas. Ten také vyhnal vedení Fatahu z pásma Gazy, kde od té doby vládne sám. Na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy tak fungují dvě palestinské vlády, které odmítají vzájemně spolupracovat.