Rakouští policisté stříleli 14letému zloději do zad, chlapec zemřel

Kremže na Dunaji - Včerejší zákrok rakouských policistů proti čtrnáctiletému zloději v dolnorakouské Kremži, při kterém byl chlapec zastřelen, nemusel být adekvátní. Podle předběžných výsledků pitvy byl mladík dopadený při vloupání do supermarketu Merkur Markt zabit výstřelem do zad, on ani jeho spolupachatel navíc nebyli ozbrojeni. Kremžský vrchní státní zástupce Friedrich Kutschera zdůrazňuje, že závěr úřední pitvy, podle něhož kulka prošla pod lopatkou a přední částí hrudníku ven, je zatím jen předběžný.

Podle původních policejních informací v obchodě „došlo k přestřelce“, v jejímž důsledku mladík zemřel. Později se ukázalo, že jeden ze zlodějů měl v ruce šroubovák a druhý zahradní hrábě. „Technicky vzato ozbrojeni byli, ale zákon to za zbraně neuznává,“ formuloval postoj vyšetřovatelů Kutschera.

Ke střetu policistů se zloději došlo mimo jiné proto, že zloději netušili, že vyvolali poplach. Prodejna totiž byla vybavena skrytým poplašným zařízením, které nezvonilo v obchodě, ale na místní policejní stanici a u zástupce firmy. Policejní hlídka vyslaná na místo se před prodejnou sešla s pracovníkem podniku a společně pak začali kontrolovat rozsáhlé prostory supermarketu. V naprosté tmě mezi regály se policisté srazili se zloději, cítili se napadeni a zahájili palbu. Takové pocity ale potvrzují psychologové. Oba členové hlídky, muž a žena, jsou stále v šoku.

Obchodní dům, v němž policie zastřelila 14letého zloděje
Zdroj: AP/Markus Fasching/ČTK