Somálští piráti propustili německou nákladní loď

Mogadišo - Německá nákladní loď, kterou před čtyřmi měsíci unesli somálští piráti, je na svobodě. Piráti propustili plavidlo i s jeho posádkou poté, co dostali výkupné ve výši 2,7 milionu dolarů. Včera shodil malý letoun příslušný finanční obnos na palubu unesené lodi, piráti si pak vzali 24hodinovou lhůtu na to, aby si přepočítali, zda dostali dost peněz. Teprve dnes tedy loď patřící rejdařství Leonhardt & Blumberg ozbrojenci propustili.

Kontejnerovou loď Hansa Stavanger unesli piráti 4. dubna na moři mezi Keňou a souostrovím Seychely. Na palubě bylo 24 lidí. Pět z toho byli Němci. Právě v Německu se zvedla vlna kritiky, rodiny unesených námořníků vytýkaly rejdařství, že pro osvobození posádky nic nedělá.

Unesená posádka si přitom stěžovala prostřednictvím mobilních telefonů, že podmínky na zajaté lodi jsou hrozné, zajatci trpěli nedostatkem vody, někteří lidé prý měli psychické potíže. Podle DPA se propuštění lodě očekávalo již minulý týden, piráti se ale na poslední chvíli pokusili výkupné vyšroubovat nahoru. Nakonec se ale spokojili s původní sumou.

Za minulý rok napadli piráti u somálských břehů podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) přes 130 obchodních lodí, což je více než trojnásobný nárůst oproti roku 2007. Činnost pirátů pokračuje i přes navýšení mezinárodních námořních sil v této oblasti Indického oceánu.