Rasmussenovou prioritou bude Afghánistán

Brusel - Vývoj v Afghánistánu bude hlavní prioritou nového generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena. Je nutné, aby Severoatlantická aliance během jeho pětiletého funkčního období postupně předala kontrolu a odpovědnost za bezpečnost afghánským úřadům, uvedl Rasmussen v Bruselu na prvním brífinku v nové funkci. Omezit přitom hodlá i misi v Kosovu KFOR, která by podle něj mohla dokonce zcela zaniknout. Za jeden z úkolů označil i boj proti námořnímu pirátství a zlepšení vztahů aliance s Ruskem.

Cílem NATO v Afghánistánu je podle Rasmussena předání odpovědnosti tamní administrativě a vznik stabilní vlády, která bude tolerovat lidská práva včetně práv žen. „Budeme Afghánce podporovat, dokud to bude třeba. Podporovat znamená pomoci jim, aby se postavili na vlastní nohy,“ řekl. Omezení a případný konec mise KFOR ale s případným posílením mise ISAF v Afghánistánu nespojuje.

Rasmussen pro sobotní dánský list Politiken připustil vyjednávání s některými skupinami radikálního afghánského islámského hnutí Taliban. Zároveň uvedl, že na „tvrdé jádro“ tohoto uskupení platí pouze síla. NATO má v Afghánistánu nyní asi 65 tisíc vojáků. Západní společenství tam chce potlačit radikály Talibanu, který je považován za podhoubí mezinárodního terorismu.

Co možná o Rasmussenovi nevíte…

  • Rasmussen byl mezi prvními vysokými politiky, kteří si začali se všemi psát na internetu. Na Facebooku má 35 tisíc příznivců.
  • Rasmussen je milovník běhání a cyklistiky.
  • Je osobním přítelem bývalého amerického prezidenta George Bushe.
  • Zná se s řadou evropských lídrů. Podle některých byl mezi nimi nejhezčí. Silvio Berlusconi dokonce jednou řekl, že by ho kvůli tomu měl představit svojí ženě.

Za prioritu číslo dvě Rasmussen na dnešním brífinku označil vztahy NATO s Moskvou. Během svého funkčního období by rád viděl rozsáhlé strategické partnerství právě mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, jednou z podmínek však podle něj bude ochota Ruska respektovat územní celistvost okolních států. Připustil, že válka v Gruzii, po níž NATO a Rusko na čas zmrazily vzájemné vztahy, je nadále velkým problémem. „Máme co dělat s opravdovými spory a neshodami v celé řadě oblastí. NATO ale není zaměřeno proti Rusku. Myslím si, že máme mnoho společných zájmů,“ uvedl.

Rasmussena čeká strategická koncepce NATO 

Anders Fogh Rasmussen vystřídal v sobotu v čele Severoatlantické aliance Nizozemce Jaapa de Hoop Scheffera. Jeho úkolem bude vedle Afghánistánu také ujasnit smysl existence, strategickou koncepci a budoucí roli NATO po pádu železné opony a vztahy aliance s Ruskem.

Strategickou vizi NATO by aliance chtěla přijmout příští rok na summitu v Lisabonu. Rasmussen si vybral dvanáctičlenný poradní tým složený ze zástupců USA, Kanady, Francie, Velké Británie nebo Německa a z nových členských států také z Polska a Lotyšska. Povede ho bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Expertní skupina má připravit základní podobu nové strategické koncepce NATO. Český kandidát Alexandr Vondra v týmu není.

Rasmussenova cesta do čela NATO nebyla snadná. Vybrán byl nakonec po složitých jednáních na dubnovém summitu ve Štrasburku a Kehlu. Už před tímto rokováním byl sice 56letý bývalý dánský premiér považován za jasného favorita, problém s ním ale mělo Turecko. Ankaře vadilo, jak se Rasmussen stavěl ke zveřejnění kontroverzních karikatur proroka Mohameda v dánském tisku před několika lety. Ty vyvolaly zejména v muslimském světě bouře nevole, premiér je ale obhajoval právem na svobodu projevu. Turecko kritizovalo třeba i to, že Kodaň nezasahuje proti televizi kurdských separatistů, která v Dánsku sídlí.

Na dnešním brífinku Rasmussen uvedl, že karikatury považuje za uzavřenou záležitost a věří, že s muslismkým světem se mu podaří navázat dobré vztahy. Hodlá se také v Bruselu setkat s velvyslanci z muslimských zemí.

Jak poznamenala spolupracovnice ČT Dana Schmidt, Rasmussen je vzděláním ekonom a v Dánsku je velmi respektovaný. Jeho manželka Anne-Mette je pedagožka a zúčastnila se také známé soutěže Stardance. Mají spolu tři děti.

Vydáno pod