Bývalý prezident Chátamí kritizuje proces s demonstranty

Teherán - Íránský soud s účastníky povolebních nepokojů je podle bývalého prezidenta Mohammada Chátamího divadlem a porušuje ústavu. Na svých internetových stránkách píše, že proces jen poškodí důvěru Íránců ve vládu. Včera začal v Teheránu soud s víc než stovkou lidí obviněných z narušování pořádku a ohrožování národní bezpečnosti. Obžalobě čelí i několik bývalých politiků.

„Pokud vím, protiřečí to, co se stalo, ústavě, zákonu a právům občanů,“ prohlásil představitel liberálního křídla íránských duchovních na setkání s politiky. „Toto divadlo odporuje především zájmům režimu a podlamuje důvěru veřejnosti,“ zdůraznil.

Prohlásil rovněž, že přiznání získaná za těchto podmínek nemají žádnou věrohodnost. „Chybějí podmínky pro skutečný veřejný proces, právníci a souzené osoby nebyli informováni o datu procesu a o obsahu spisu,“ uvedl. Revoluční soud v Teheránu začal v sobotu soudit stovku osob, mezi nimiž jsou významní představitelé reformátorského tábora, za jejich účast na hnutí odporu proti vítězství prezidenta Ahmadínežáda ve volbách z 12. června.

Obviněným hrozí i poprava

Obviněni jsou z narušování veřejného pořádku a ohrožování národní bezpečnosti. Podle polooficiální agentury Fars jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, ale v případě, že budou uznáni za „boží nepřátele“, mohou být popraveni.

Do soudní síně mají přístup jen některá íránská média, ostatní nemají přístup povolen. Podle úřadů bylo při manifestacích proti Ahmadínežádovu znovuzvolení usmrceno 30 osob. Na 2 000 lidí bylo zatčeno, ale většina z nich byla zase propuštěna. Ve vězení jsou dosud asi dvě stovky osob.

K procesu se dnes vrací íránský tisk, reformátorský jej odsuzuje a konzervativní listy kritizují obžalované. „Přiznání nemají žádnou hodnotu,“ píše na první straně reformátorský deník Etemad. Naopak provládní večerník Kejhán zdůraznil, že proces „odhalil důkazy zrady Chátamího a (kandidáta opozice Míra Hosejna) Músávího“.