Nigerijská armáda dopadla vůdce povstalců, ten poté zemřel

Maiduguri (Nigérie) - Nigerijská armáda dopadla vůdce radikální sekty odpovědné za boje, při nichž v minulých dnech zahynuly stovky lidí. Mohammad Yusuf krátce po zatčení zemřel. V noci na dnešek se odehrály prudké boje o severonigerijské město Maiduguri mezi Yusufovou sektou Boko Haram a vojskem.


Po zatčení viděl Yusufa v kasárnách v Maiduguri dopisovatel agentury Reuters. Podle něj nebyl vůdce povstalců viditelně raněn. Později byl převezen na policejní velitelství, kde zemřel. „Byl zabit. Můžete přijít na velitelství státní policie a podívat se na jeho tělo,“ řekl policejní mluvčí.

Policisté tvrdí, že ho zastřelili při pokusu o útěk, jiné zdroje ale mluví o popravě přímo na služebně. Ochránci lidských práv se dožadují vyšetření incidentu a potrestání viníků. Každý zločinec má podle nich právo na spravedlivý soud. Nigerijská vláda ale namítá, že bez Yusufa bude v zemi bezpečněji.
 

Za poslední týden zemřelo na severu Nigérie několik set lidí. Úřady ujišťují, že hrozbu dalšího šíření islamistické vzpoury na severu Nigérie zažehnaly. Vojenský zásah proti islamistům vyzbrojených vesměs primitivními zbraněmi si vyžádal víc obětí než jejich samotná kampaň. To může ještě více otřást už tak nízkou důvěrou nigerijské veřejnosti ve státní moc a její ozbrojené složky. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Město Maiduguri bylo poslední z nigerijských měst obsazených povstalci, které ještě neměli vojáci pod svou kontrolu od vypuknutí bojů, které v severní Nigérie začaly v neděli. Ostatní města bezpečnostní jednotky obsadily již ve středu. Podle nigerijských médií je na útěku před panujícím násilím v současné době až 10 000 civilistů. Zajistit si základní potraviny je pro ně velmi problematické, protože obchody jsou zavřené nebo opuštěné.

V Maiduguri jsou na ulicích stovky mrtvých

Nigerijské úřady ve městě Maiduguri na severu země sbírají stovky těl, které v ulicích města zůstaly po krvavých střetech povstalců s bezpečnostními silami. „Do včera jsme napočítali přes 200 těl,“ sdělil Aliyu Maikano z místního Červeného kříže. Další těla prý úřady stále nacházejí. Celkem se tak počet mrtvých při nepokojích, které vypukly v několika nigerijských státech v neděli, vyšplhá na více než 300, přinejmenším 12 z nich jsou policisté a vojáci. Podle Červeného kříže je 182 lidí ve dvou městských nemocnicích se zraněními způsobenými kulkami, mačetami nebo noži.