Británie vyjasní kvůli nemocné ženě zákon o eutanázii

Londýn - Britská pacientka s roztroušenou sklerózou vyhrála soud se zákonodárci. Nejvyšší soud potvrdil její požadavek, aby vláda vyjasnila zákon o asistované sebevraždě. Pacientka chce ve Švýcarsku podstoupit eutanázii, ale bojí se o svého manžela. Tomu by za podíl na asistované sebevraždě hrozilo až 14 let vězení. A to i tehdy, když svou nemocnou manželku jen doprovodí na specializovanou švýcarskou kliniku.

Šestačtyřicetiletá Debbie Purdyová ze severoanglického Bradfordu chtěla zajistit, aby její manžel nebyl stíhán, pokud jí pomůže vykonat asistovanou sebevraždu. „Jsem nadšená. Všech pět soudců vyslechlo moje přání, což je neuvěřitelné,“ řekla Purdyová novinářům po vynesení verdiktu.

Prokuratura přislíbila, že do konce září připraví prozatímní směrnice, které by situaci vyjasnily. „Pak zahájíme veřejné konzultace, aby bylo možné vzít v úvahu všechny názory na tento problém,“ řekl hlavní prokurátor Keir Starmer.

Od roku 1992 ukončilo na švýcarské klinice Dignitas dobrovolně svůj život kolem 100 Britů. Ve Švýcarsku je asistovaná sebevražda legální, což využívá mnoho těžce nemocných Evropanů.