Interpol hledá uprchlého českého vězně

Lyon (Francie) - Interpol hledá Čecha, který v úterý uprchl z vězení Merksplas nedaleko belgických Antverp. Jde o 34letého Vítězslava Mráčka, odsouzeného za "krádež s přitěžujícími okolnostmi". Spolu s Mráčkem utekl i 32letý Belgičan Dave Annemans, který si odpykával trest za pokus o vraždu, a ještě čtyři další vězni, kteří ale byli postupně dopadeni. Interpol v takzvané oranžové zprávě o útěku nebezpečných vězňů informoval všech 187 členských zemí organizace a rozeslal fotografie a otisky prstů hledaných vězňů.

Na útěku obou mužů, kteří k překonání vězeňské zdi použili žebřík ukradený v areálu nápravného zařízení, se podílela matka jednoho z uprchlíků, která poskytla svůj vůz. Zatím není jasné, zda to byla matka Čecha, nebo Belgičana.

Mluvčí správy belgických věznic Laurent Sempot ale uvedl, že mezi šesti vězni žádný Čech není a že v jejich databázi je veden jako člověk z bývalé Jugoslávie. Sempot ale připustil, že vězeň mohl před belgickými úřady vystupovat pod falešnou identitou. Byl prý členem zahraničního gangu, který chtěl v Belgii provádět krádeže a kořist pak vyvézt za hranice. Muž byl ve vězení teprve několik měsíců a měl tam zůstat až do roku 2014. Podle českého ministerstva zahraničí bylo v Belgii k loňskému 31. prosinci evidováno 30 českých občanů ve vězení nebo ve vazbě.


Jde už o druhý útěk vězňů v Belgii během několika dnů. Při prvním uprchli z věznice v Bruggách pomocí vrtulníku tři vězni odsouzení k dlouholetým trestům. Zatím nebyli dopadení, přestože Interpol stejně jako v případě nynějšího útěku vydal pro členské země takzvanou oranžovou zprávu.