Hispánka Sotomayorová potvrzena do Nejvyššího soudu USA

Washington - Právní výbor Senátu Kongresu USA dnes potvrdil jmenování Sonii Sotomayorové na uvolněné místo člena Nejvyššího soudu Spojených států. Soudkyně, o které bude ještě hlasovat celý Senát, tak podle agentur překonala důležitou překážku na cestě stát se první příslušnicí hispánské menšiny a třetí ženou v historii této mimořádně vlivné instituce. Sotomayorovou nominoval prezident Barack Obama.

Senátní výbor nominaci Sotomayorové schválil poměrem 13 hlasů proti šesti. Celý Senát bude o nominaci hlasovat ještě před parlamentními prázdninami 7. srpna. Demokratičtí stoupenci prezidenta Baracka Obamy disponují v Senátu nezbytnými 60 hlasy, potřebnými pro potvrzení dnešního hlasování právního výboru.

Soudci Nejvyššího soudu USA jsou jmenováni doživotně, mohou se ovšem rozhodnout své místo opustit sami. Nyní se jedno z devíti křesel uvolní poté, co odejde na odpočinek dlouholetý člen nejvyššího soudu David Souter. Tento záměr hodlá naplnit letos v létě.

Senát dnes rozhoduje o Sotomayorové (zdroj: ČT24)

Sotomayorová je považovaná za umírněnou liberálku. Po jejím příchodu se dosud převládající konzervativní orientace nejvyššího soudu patrně příliš nezmění, protože rovněž Souter se řadí mezi liberály. Konzervativní orientace převládá v sestavě od doby, co tribunál dvakrát doplnil Obamův předchůdce, republikán George Bush.

Americký sen hispánské dívenky

Sonia Sotomayorová se narodila portorickým rodičům a vyrůstala v newyorském Bronxu. O tom, že chce být právničkou, prý snila už jako malá. Vystudovala prestižní univerzity Princeton a Yale. Jako soudkyně pracuje již sedmnáct let. „Rozhodl jsem se nominovat inspirující ženu, která bude sloužit spravedlnosti,“ vyjádřil se prezident USA Barack Obama. 

Nyní je soudkyní federálního odvolacího soudu v New Yorku. Do této funkce ji v roce 1998 jmenoval bývalý demokratický prezident Bill Clinton. Mezi federální soudce ji v roce 1991 vybral republikánský prezident George Bush starší.