Proces se Su Ťij odročen na úterý, rozsudek do měsíce

Rangún - V Barmě se dnes měl konat poslední jednací den procesu s disidentkou Do Aun Schan Su Ťij. Své argumenty měla dnes shrnout obžaloba, obhájci Su Ťij tak učinili už v pátek. Proces byl ale odročen na úterý, protože prokurátor prý potřebuje na přípravu závěrečné řeči víc času. Rozsudek bude vynesen do konce srpna. Očekává se, že soud uzná Su Ťij vinnou z porušení pravidel domácího vězení, hrozí jí až pětileté vězení. Její právníci jsou optimističtí, protože právo je podle nich na jejich straně. Otázka ovšem je, zda jsou na jejich straně i soudci.

V procesu jde o údajnou odpovědnost této čtyřiašedesátileté nositelky Nobelovy ceny za mír za květnový incident, při němž do jejího přísně střeženého domu připlaval přes přilehlé jezero Američan John Yettaw a pobyl v něm dva dny, ačkoli ho Su Ťij vyzývala, aby odešel.

Tribunál soudí rovněž Yettawa a dvě společnice Su Ťij, členky její strany Národní liga pro demokracii. Yettawovi hrozí rovněž pět let vězení. Yettaw už dříve prohlásil, že je nevinný. Před soudem tvrdil, že měl sen, že Su Ťij bude zavražděna teroristy, a chtěl ji varovat.

Ráno přednesli své závěrečné argumenty obhájci Američana i obou společnic hlavní obžalované. Stání se mohli zúčastnit zahraniční diplomaté, na odpolední jim však už přístup nebyl povolen. Výjimkou je americký konzul, protože jedním z obžalovaných je občan Spojených států.

Podle pozorovatelů chce vládnoucí junta známé političce zabránit v účasti ve volbách, které se mají v zemi konat příští rok. Su Ťij mělo letos vypršet domácí vězení. Strávila v něm 13 z uplynulých 19 let. Proces začal v květnu a obhajoba v něm mohla předvolat dva svědky. Obžaloba měla právo předvést 23 svědků, vyslechnuto jich bylo nakonec 14.

Amnesty International dala disidentce své nejvyšší vyznamenání

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International dnes udělila barmské disidentce Su Ťij titul Velvyslankyně svědomí. Je to nejvyšší ocenění, které tato organizace uděluje. Název ocenění je odvozen od básně Republika svědomí, kterou pro Amnesty International napsal irský nositel Nobelovy ceny za literaturu Seamus Heaney. Prvním Velvyslancem svědomí AI se v roce 2003 stal Václav Havel.

Amnesty International doufá, že titul pomůže odvrátit trest, který Su Ťij hrozí. „Ze své vlastní zkušenosti vím, že mezinárodní pozornost může do určité míry ochránit nespravedlivě pronásledované od trestů, které by jinak dostali. Bůhví, co by se stalo, kdyby její osud nebyl sledován tak, jak je,“ prohlásil Václav Havel.