Do dvou let může prasečí chřipka napadnout dvě miliardy lidí

Ženeva - Až dvě miliardy lidí mohou do dvou let onemocnět prasečí chřipkou. Řekl to dnes v Ženevě náměstek generální ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda. WHO přestala minulý týden žádat vlády, aby hlásily nové případy, protože nemoc se v některých zemích už tolik rozšířila, že neustálé informování vyžaduje neúměrné úsilí. Pandemie chřipky je přitom podle WHO stále v raném stadiu, i když například v Británii bylo jen za minulý týden oznámeno kolem 100 tisíc nových případů nákazy, počet případů v USA už překročil jeden milion, české ministerstvo zdravotnictví dnes potvrdilo pět nových případů.

Vzhledem k počtu obyvatel Země lze podle WHO předpokládat, že nový virus A(H1N1) se za určitou dobu rozšíří a v příštích dvou letech by mohly být infikovány až dvě miliardy lidí. Zdravotníci a výrobci léků se nyní snaží co nejvíce urychlit výrobu vakcíny, než nastane na severní polokouli podzimní chřipkové období. První vakcíny by mohly být podle Fukudy v září nebo v říjnu, další se objeví v prosinci nebo v lednu, tedy už v chřipkové sezoně, kdy se očekává dramatický nárůst onemocnění touto chorobou. Fukuda poukázal také na možnost, že virus může zmutovat a stát se odolným vůči antivirotikům, jako je Tamiflu. Dosud byly registrovány čtyři izolované případy rezistence vůči tomuto léku, a to v Dánsku, Japonsku, Hongkongu a Kanadě.

Naléhavost najít účinnou vakcínu se zvýšila poté, co WHO oznámila, že na prasečí chřipku v minulých čtyřech měsících zemřelo téměř 800 lidí. To je víc, než zabil virus ptačí chřipky H5N1 za šest let.