Fotograf Berlusconiho vily vydal knihu o kontroverzních snímcích

Řím - Knihu o pořizování tajných fotografií z vily italského premiéra Silvia Berlusconiho dnes představil autor těchto snímků Antonello Zappadu. Námětem díla nazvaného Antonello Zappadu, noční můra Berlusconiho jsou okolnosti, za jakých byly pořízeny snímky, na nichž je zachycen i bývalý český premiér Mirek Topolánek. Zappadu při prezentaci řekl, že snímky jsou teď v bezpečnostní schránce v Kolumbii.

Pět z těchto fotografií zveřejnil letos 5. června španělský list El País. Jsou na nich mimo jiné dvě polonahé ženy a nahý muž, údajně Topolánek. Obličeje byly na zveřejněných snímcích rozostřeny. Topolánek připustil, že na jedné fotce je on, ale dodal, že jde o fotomontáž.

Část Zappaduových fotografií dala italská prokuratura na Berlusconiho žádost zabavit koncem května. Berlusconi pak usiloval i o zabavení zbytku.

Zappadu řekl, že v letech 2007 a 2008 nafotil kolem 5000 fotografií dění v Berlusconiho vile Certosa na Sardinii. Jejich obsah neupřesnil, ale řekl, že Berlusconi není na žádné z nich v choulostivé situaci. Fotografie Zappadu pořídil z asi 40 stanovišť na kopcích kolem vily Certosa. Nesetkal se prý přitom s žádnými problémy, protože Certosa měří i se zahradami 80 až 100 hektarů, takže ji nelze uhlídat.

„Možná, že tyto fotky nahánějí víc strachu než čerstvě zveřejněné zvukové záznamy,“ řekl fotograf v narážce na nahrávky, které se objevily tento týden a na nichž jsou zachyceny údajné Berlusconiho rozmluvy s jednou prostitutkou v jeho římské rezidenci. Dnes premiér ve svém prvním veřejném komentáři k čerstvě zveřejněným nahrávkám v žertu řekl, že není „žádný svatý, jak jste pochopili“.