Biden v Tbilisi: Spojené státy stojí za Gruzií

Tbilisi - Podporu Spojených států Gruzii dnes během své jednodenní návštěvy v této kavkazské republice vyjádřil americký viceprezident Joe Biden. Předtím navštívil Ukrajinu, jejíž vláda rovněž usiluje o sblížení se Západem. Čelné ukrajinské představitele Biden vyzval, aby odložili spory a prokázali stejnou politickou zralost jako ukrajinský lid. S gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim bude jednat ve čtvrtek, kdy také promluví v gruzínském parlamentu a sejde se s opozičními předáky. Očekává se, že stejně jako při dnešní večeři podpoří právo Gruzie zvolit si vlastní cestu.

„Prezident Barack Obama mě vyslal do Gruzie, abych tady vyslal jasné a jednoduché poselství, že Spojené státy Gruzii podporují,“ prohlásil Biden při zahájení večeře se Saakašvilim. V patrné narážce na Rusko, které se staví proti prozápadnímu kursu gruzínské vlády, dodal, že jde o poselství „všem, kdo chtějí slyšet, i některým, kdo nechtějí“. Saakašvili v odpovědi řekl, že „Rusko staví v Gruzii novou berlínskou zeď“, ale že „Gruzie nikdy před Ruskem nekapituluje“.

Při příletu do Tbilisi Bidena bouřlivě uvítal dav na třídě George Bushe. V davu byly americké a gruzínské vlajky a transparenty s nápisy „Stop okupaci“, tedy ruské vojenské přítomnosti v Jižní Osetii. V loňském rusko-gruzínském konfliktu šlo o separatistickou gruzínskou oblast Jižní Osetii, kterou se Gruzie pokusila ovládnout silou. Rusko gruzínský útok odrazilo a uznalo jednostranně vyhlášenou nezávislost Jižní Osetie i další separatistické oblasti Abcházie. Jeho postup způsobil krizi ve vztazích mezi ním a Západem.

Telefonát Slavomíra Horáka (zdroj: ČT24)