Ukrajinská policie po 9 letech zatkla vraha novináře Gongadzeho

Kyjev - Na Ukrajině zatkli bývalého generála Oleksije Pukače, údajného vraha novináře Heorhije Gongadzeho. Pukač se k podílu na únosu a vraždě Gongadzeho přiznal. Zástupce ředitele Bezpečnostní služby Ukrajiny Vasyl Grycak dnes prohlásil, že mezi těmi, kdo si vraždu objednali, jsou vysocí představitelé státu. Gongadzeho zavraždění před devíti lety pobouřilo celou zemi a bylo jedním z faktorů, které vedly k takzvané oranžové revoluci a změně režimu v roce 2004.

Jednatřicetiletý Gongadze, který kritizoval poměry na Ukrajině za vlády prezidenta Leonida Kučmy, byl v roce 2000 unesen v Kyjevě. Později bylo objeveno jeho bezhlavé tělo. Hlava se nenašla. Kvůli vraždě byli loni odsouzeni ke 12 a 13 letům vězení tři bývalí ukrajinští policejní důstojníci. Generál ministerstva vnitra Pukač, který údajně vraždu zosnoval a prý sám Gongadzeho uškrtil, se skrýval devět let. Zatčen byl v úterý pozdě večer ve střední části Ukrajiny, řekl Grycak na dnešní tiskové konferenci.

V souvislosti s objednavateli vraždy se od začátku přetřásalo i jméno bývalého prezidenta Kučmy. Objevil se totiž zvukový záznam, na němž někdo s hlasem podobným Kučmovu novinářovu vraždu nepřímo domlouvá. Kučma to vždy popíral. Gongadzeho rodina se domnívá, že skuteční zosnovatelé vraždy jsou stále na svobodě.

Leonid Kučma
Zdroj: ČT24