Pád české vlády nebyl podle Fischera šťastný

Brusel/Štrasburk - Pád Topolánkovy vlády během českého předsednictví Evropské unie nebyl šťastný. Europoslancům to dnes ve Štrasburku řekl český premiér Jan Fischer. Ve svém projevu shrnul výsledky šestiměsíčního působení Česka v čele EU. Na rozdíl od mnohých si však nemyslí, že by vládní krize v ČR poškodila celou unii.

„Dokázali jsme plnit naše priority a řešit neočekávané aktuální problémy,“ uvedl Fischer s tím, že po svém nástupu na premiérský post cítil velkou podporu od Evropské komise a především od jejího předsedy Josého Barrosa.

Fischer si rovněž pochvaloval, že priority českého předsednictví, které bývalý premiér Mirek Topolánek označoval jako tři E (energetika, ekonomika a EU ve světě), se ukázaly jako navýsost „aktuální a platné“. Čechům se podle něj podařilo především uchránit unii před hospodářským protekcionismem a podařilo se mu vyřešit i některé institucionální otázky, které se týkají zejména záruk pro Iry.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Fischer vyzdvihl ekonomické dohody, které mají zabránit krizi

„Rád bych zdůraznil politický význam českého předsednictví. Bylo to poprvé, kdy bývalý člen Varšavského paktu stanul v čele EU,“ uvedl šéf Evropské komise s tím, že Češi během uplynulých šesti měsíců zaznamenali „ohromující konkrétní výsledky“. Vyzdvihl především dohodu o celé škále opatření, které se týkají nové podoby regulace finančních trhů, jež má odvrátit opakování finanční krize v budoucnosti.

Vztahy s europarlamentem nebyly ale růžové. Odstartovala je slovní přestřelka vedení s prezidentem na pražském Hradě. Projev Václava Klause na plénu později rozzlobil některé europoslance tak, že odešli ze sálu. Mirek Topolánek zase pobouřil výrokem o cestě Spojených států do pekel.

Rouček: Obavy o nestabilitě se naplnily

Kritiky se naopak Čechům dostalo z vlastních řad, konkrétně od nového místopředsedy EP a sociálnědemokratického poslance Libora Roučka, který promluvil za socialistickou frakci. „Mé obavy o nestabilitě se bohužel naplnily. Touto nestabilitou bylo (předsednictví) naplněné, nejenom pádem vlády,“ řekl Rouček. Hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě přitom vyvolala Roučkova mateřská strana ČSSD.