Ruská armáda základnu v Sevastopolu neopustí

Moskva - Rusko neplánuje odchod z vojenské námořní základny v ukrajinském přístavu Sevastopol. Prohlásil to šéf ruského generálního štábu Nikolaj Makarov a reagoval tím na hlasy z Kyjeva, aby Moskva  své vojáky stáhla dřív než ve smluvně dohodnutém roce 2017. Ruská armáda ale tvrdí, že v přístavu možná zůstane i pak.

„Nestanovili jsme si takový cíl, že bychom měli Sevastopol opustit,“ uvedl dnes velitel generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov. Tento ukrajinský přístav obývají ruské jednotky už více než 200 let.

Ukrajina to ale vidí jinak. Chce se víc sblížit se členy Severoatlantické aliance, proto oznámila, že po skončení smlouvy o pronájmu, což bude v roce 2017, by měli Rusové Sevastopol opustit. „Máme dohodu do roku 2017. Později se bezpochyby mohou události vyvíjet zcela jiným směrem,“ naznačil ale Makarov.

Ruští politici a vojenští představitelé tvrdošíjně opakují, že v Sevastopolu armáda zůstane. A to i přesto, že Moskva buduje novou námořní základnu v Novorosijsku. Ta by měla být dokonce hotová rok před tím, než Rusům vyprší smlouva o pronájmu sevastopolské základny. Spekulovalo se tedy, že Novorosijsk by měl nahradit Sevastopol, to ale ruské úřady odmítly, prý má být jen jakýmsi doplňkem stávající základny.

Novorosijsk je důležitý nákladní přístav, v obrovském množství se odtud vyváží ropa. Přístav by se měl stát do roku 2016 základnou pro nejméně 80 válečných lodí a dalších plavidel. Rozmístění lodí by přitom údajně nemělo ovlivnit provoz normálního přístavu.

Pronájem ukrajinského přístavu černomořské flotile

  • smlouva o pronájmu byla uzavřena v roce 1997

  • roční pronájem stojí 97 milionů dolarů

  • přístav Sevastopol se nachází na poloostrově Krym

Přístav nicméně nemá tak výhodnou polohu jako Sevastopol. Právě tento přístav, který si Rusové pronajímají od roku 1997, je pro ovládnutí oblasti strategický, což dokázala i loňská válka v Gruzii, když zde Moskva rozmístila své válečné lodě. V současnosti má zdejší ruská černomořská flotila kolem 50 lodí. Sevastopol je základnou také pro 80 letadel a helikoptér, působí zde přes 13 tisíc vojáků.