Evropská unie automaticky víza pro Kanadu nezavede

Brusel - Mluvčí Evropské komise Michele Cercone dnes vyloučil, že by Evropská unie nyní automaticky zaváděla víza pro Kanadu. Komise podle něj posoudí žádost ČR, která se chce odvolat na takzvanou klauzuli solidarity umožňující členským zemím unie zavést pro Kanadu reciproční víza. Evropská komise podle Cerconeho lituje, že Kanada uplatnila vízovou povinnost pro české občany, a doufá, že tato povinnost bude dočasná.

Podle Cerconeho se už dnes sejdou experti z českého ministerstva zahraničí se zástupci EK a budou o otázce víz jednat. Cílem české diplomacie nyní podle českého premiéra Jana Fischera i podle ministra zahraničí Jana Kohouta bude obnova plného bezvízového styku mezi oběma zeměmi.

Češi se v EU odvolávají na unijní nařízení z roku 2001, novelizované o čtyři roky později. To předepisuje jednání se třetí zemí, jež zavedla víza některému členskému státu. V takzvané klauzuli solidarity se praví, že členský stát musí nejprve EU oficiálně informovat o situaci. Evropská komise pak do 90 dnů podá zprávu Radě EU, k níž „může být připojen návrh stanovující dočasné obnovení vízové povinnosti pro státní příslušníky dané třetí země“. Ministři členských států pak musejí o tomto návrhu na zavedení víz rozhodnout do tří měsíců.

V praxi to znamená, že klauzule se neuplatňuje automaticky, nýbrž po posouzení unijními institucemi, a že celý proces se tak může protáhnout až na půl roku. Novelizované nařízení z roku 2005 je odlišné od svého původního znění, kde EU používala mnohem ostřejší jazyk. Říkalo se v něm, že ostatní členské státy mají jako reciproční opatření zavést prozatímní víza dané třetí zemi, v tomto případě Kanadě. Předseda Evropské komise José Barroso bude na toto téma jednat s premiérem Janem Fischerem, připomněla bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Na solidaritu států sedmdvacítky už apeloval například předseda nejsilnější lidovecké frakce Evropského parlamentu Joseph Daul. Lidovci vyzvali, aby všech 27 členských států unie přimělo Kanadu ke změně rozhodnutí. „Kromě toho, že je zavedení víz diskriminační, povede i k velkým praktickým a ekonomickým komplikacím pro občany, kteří do Kanady jezdí za prací nebo za obchodem,“ uvedli ve společném prohlášení Daul a česká europoslankyně Zuzana Roithová.

Na kanadské ambasádě ve Vídni panuje klid

České žádosti o víza do Kanady vyřizuje kanadský zastupitelský úřad ve Vídni. Ten má úřední hodiny pro žadatele o víza pouze dopoledne, lidé se ale na něj mohou obracet i poštou. Kvůli očekávanému náporu zvýšila kanadská ambasáda počet zaměstnanců, někteří budou mluvit česky.

Jak ale uvedl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček, první den zavedení víz pro české občany proběhl ve Vídni v klidu. O víza tu žádali především lidé, kteří odlétají do Kanady v nejbližších dnech. „Lidé, kteří přijedou osobně, dostanou vízum v tentýž den,“ slibuje mluvčí kanadské ambasády ve Vídni Jennifer Mayová.

Postup Kanaďanů kontroloval i český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.. "Budeme s kanadskou ambasádou neustále v kontaktu. Jednání svým způsobem stále pokračují, uvedl Koukal.

Kanadské velvyslanectví odmítlo sdělit, zda hned první den některou ze žádostí zamítlo.


Kanadští Romové kritizují tamní vládu za zavedení víz pro Česko

Torontské Romské komunitní centrum kritizuje kanadskou vládu za zavedení víz pro Českou republiku. V Česku a dalších východoevropských zemích je podle něj podobná situace jako v Německu ve 30. letech. Kanada prý stejně jako tehdy brání pronásledované menšině v nalezení bezpečného útočiště, řekl aktivista Paul St. Clair z centra.

„Jsme zklamaní, že se Kanada rozhodla zavřít dveře českým Romům, kteří jsou opravdovými uprchlíky, přestože přicházejí z vysoce rozvinuté středoevropské země,“ uvedlo komunitní centrum. St. Clair v minulých dnech čelil obvinění, že má z romské imigrace do Kanady osobní prospěch a je jedním z jejích organizátorů. Aktivista ale taková obvinění odmítá.  

Kanadská Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky (IRB), která o azylech rozhoduje, podle něj za poslední rok a půl vyhověla 85 procentům žádostí o azyl. Kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney ale v pondělní tiskové zprávě o obnovení vízového režimu uvedl, že více než polovina žádostí je zamítnuta anebo stažena předtím, než rada vynese konečné rozhodnutí.

Statistiky jsou tak prý zkreslené. Ministr také naznačil, že řada žadatelů o azyl z Česka pouze zneužívá kanadský systém pro uprchlíky.