Evropský parlament zasedá poprvé v novém složení

Štrasburk - Poprvé v novém složení dnes ve Štrasburku zasedá Evropský parlament, jediný přímo volený orgán Evropské unie. Na ustavující schůzi by si měli noví europoslanci zvolit svého předsedu a místopředsedy. Očekává se, že v čele parlamentu zasedne bývalý polský premiér Jerzy Buzek. Noví zástupci všech sedmadvaceti států EU vzešli z voleb, které se konaly na začátku června.

Buzek je členem lidovecké frakce, která ve volbách získala 736 křesel a udržela si tím pozici nejsilnější politické frakce. Buzkův předchůdce Hans Gerd-Pöttering rovněž vzešel z lidovecké skupiny. Na jeho jméně se shodly nejpočetnější spolky v parlamentu - lidovci a socialisté.

Pokud bude Buzek zvolen, bude také prvním zástupcem východní a střední Evropy v klíčové funkci EU. Jedinou Buzkovou soupeřkou je švédská levicová poslankyně Eva Brittová-Svenssonová, která ale podle expertů nemá vůči Buzkovi šanci. „Je to velice inteligentní a nekonfliktní a přitom zásadový člověk. Pro mě je to nejlepší možná volba a navíc je to člověk z nové členské země,“ řekl o favorizovaném kandidátovi lidovec Jan Březina.

Fischer míří do Štrasburku na inauguraci českých europoslanců

Rozhodnout by se mělo také o 14 místopředsedech EP. O tento post usiluje mimo jiné i český sociální demokrat Libor Rouček. Volit se budou i vedoucí parlamentních výborů.

Jednání evropského parlamentu se zúčastní i česká delegace v čele s premiérem Janem Fischerem, který ve Štrasburku zhodnotí české předsednictví Radě Evropské unie. Navštíví také slavnostní inauguraci nově zvolených europoslanců včetně dvaadvaceti českých zástupců.

  • Jerzy Buzek autor: ČT24, zdroj: www.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/985/98437.jpg
  • Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/954/95367.jpg