Vládní strana přiznala porážku v pákistánských volbách

Islámábád - Příznivci pákistánské opozice oslavují vítězství v parlamentních volbách. Podle předběžných a stále ještě neúplných výsledků vládní Mušarafova strana prohrála. Nejvíce hlasů má zatím opoziční Pákistánská lidová strana zavražděné někdejší premiérky Bénazír Bhuttové následovaná další opoziční Pákistánskou muslimskou ligou rovněž bývalého premiéra Naváze Šarífa. Mluvčí vládního tábora již uznal, že politické uskupení podporující nynějšího prezidenta Parvíze Mušarafa utrpělo porážku.

Mušaraf řekl již v pondělí, že bude spolupracovat s vítězem, ať je to kdokoli. Dnes, kdy je jasné, že vítězí opozice, vyzval k národní jednotě. Šaríf je ale proti jakékoli vstřícnosti vůči prezidentovi, který v roce 1999 svrhl jeho vládu. Očekává se, že Šaríf bude v případě příznivého rozložení hlasů žádat Mušarafovo odvolání.

Podle agentury AP, která se odvolává na soukromou televizní stanici Geo, získaly obě opoziční strany přes polovinu parlamentních křesel. Šarífova strana si vedla velmi dobře zejména v provincii Paňdžáb, kde se rozhodovalo o polovině křesel. Úplnější výsledky mají být známy nejdříve dnes večer.

Parlament má 342 míst, ale Pákistánci v přímých volbách vybírali pouze 268 poslanců. Ze zatím neúplných výsledků vyplývá, že po sečtení hlasů v okrscích, kde se rozhodovalo o 248 mandátech, získala Pákistánská lidová stana (PPP) 87 křesel a Pákistánská muslimská liga (PML-N) 66 míst. Vše tak nasvědčuje tomu, že se o moc zřejmě podělí koalice tvořená PML-N a PPP.

Uskupení kolem vládní Pákistánské muslimské ligy Kaide Azam (PML-QA) podporující prezidenta Mušarafa má zatím zisk 38 poslaneckých křesel. Zatím 19 mandátů získalo Národní hnutí muhadžírů (MQM), které je tradičním spojencem PML-QA. Zbytek připadá na menší strany a nezávislé kandidáty.

Státní televize oznámila, že koalice Fórum společné akce (MMA) sdružující šest islámských radikálních stran utrpěla na rozdíl od voleb v roce 2002 jednoznačnou porážku. Místo dosavadních 50 poslanců nyní získala MMA prý pouze tři. Podle komentátorů se tímto výsledkem projevil strach pákistánského obyvatelstva před ozbrojenými skupinami napojenými na islámskou teroristickou síť Al-Káida, které vedou v zemi krvavou kampaň proti vládě.

Agentury poukazují na nízkou účast voličů ve volbách: ačkoli volební právo má ve 160milionové zemi přes 81 milionů obyvatel, hlasovat přišlo pouze kolem 40 procent.