Demjanjuka v Německu obvinili z podílu na vraždách 28 tisíc Židů

Berlín - Německá prokuratura obvinila údajného nacistického dozorce Johna Demjanjuka z podílu na smrti bezmála 28 tisíc Židů během druhé světové války. Devětaosmdesátiletý Demjanjuk, který byl v květnu vydán do Německa ze Spojených států, čeká ve vazbě na zahájení soudního procesu. Líčení bude v Mnichově. Datum jeho zahájení zatím nebylo oznámeno.

Už dříve rozhodly německé úřady, že 89letý Demjanjuk je podle lékařských osvědčení schopen předstoupit před soud. Lékaři však doporučili omezit jednotlivá stání na 90 minut denně. Nyní musí soud v Mnichově rozhodnout o dalším pokračování procesu.

Demjanjukovo obvinění uvítal šéf Střediska Simona Wiesenthala (SWC) v Jeruzalémě Efraim Zuroff. „Jde zjevně o významný krok vpřed,“ řekl Zuroff agentuře AP. „Doufáme, že bude učiněno spravedlnosti zadost a že bude vynesen odpovídající rozsudek,“ uvedl.

Německé úřady tvrdí, že mají dost důkazů, které mají usvědčit Demjanjuka z podílu na vraždách nejméně 28 tisíc Židů. Demjanjuk prý jako dozorce osobně vodil v koncentračním táboře Sobibor Židy do plynových komor. Za to si vysloužil přezdívku Ivan Hrozný.

Demjanjuk ale obvinění odmítá a tvrdí, že byl sám německým válečným zajatcem. Německé úřady dosáhly toho, že byl Demjanjuk 11. května deportován do Německa z USA, kde žil od roku 1952.