Čína zvýšila počet obětí nepokojů v Sin-ťiangu

Peking - Čína zvýšila oficiální údaj o počtu mrtvých z etnicky motivovaných násilností v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Podle dnes zveřejněných čísel zahynulo o minulém víkendu v Urumči 184 lidí. Úřady uvedly, že šlo o 137 lidí čínského etnika, 46 Ujgurů a jednoho muslima jiné národnosti. Zástupci ujgurského exilu ovšem tvrdí, že při protestech zemřely až tisíce lidí. V Urumči dál vládne napjatý klid, ulice střeží tisíce vojáků a policistů.

Policejní a armádní dohled v Urumči je dnes o něco mírnější, dlouhé kolony vojenských obrněných vozidel střídají hlídkující policejní džípy. Místní Ujgurové se obávají dalších represí.

Exilová ujgurská politička Rebija Kadírová, která stojí v čele Světového ujgurského kongresu, na základě informací z nepotvrzených zdrojů odhadla počet obětí násilností na několik tisíc. Přitom už v předešlých dnech informovala o několika stech obětí v řadách Ujgurů. V oblasti vláda blokuje internet a mobilní služby, proto je většina informací ze Sin-ťiangu nepotvrzená, nelze tedy ani určit přesný počet obětí.

Přes 1400 lidí, většinou Ujgurů, bylo při násilnostech zatčeno. Ujgurové se bouří proti nadvládě etnických Číňanů. Jsou to původní obyvatelé Sin-ťiangu, jde převážně o muslimy a někteří z nich se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem Chanů na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.  

Vydáno pod