Kaddáfí se přimlouval u Browna za teroristu vězněného za Lockerbie

Aquila - Během summitu skupiny G8 a lídrů afrických zemí v italské Aquile si našel libyjský vůdce Muammar Kaddáfí chvilku na to, aby přemlouval britského premiéra Gordona Browna. Toho požádal, aby britské úřady propustily nemocného libyjského teroristu, který je na doživotí ve vězení za atentát na letadlo společnosti PanAm. Vězněný Basat Alí Muhammad Midžrahí umírá na rakovinu a hrozí, že by se nemusel dočkat konečného verdiktu odvolacího soudu. Britský premiér nicméně Kaddáfímu vysvětlil, že případ je záležitostí skotských úřadů.

Skotský odvolací soud v tomto týdnu oznámil, že případ nebude uzavřen dříve než v příštím roce. To vyvolalo obavy, že sedmapadesátiletý Basat Alí Muhammad Midžrahí, který má rakovinu prostaty v konečném stádiu, zemře před ukončením odvolacího procesu.

Kaddáfí vedl s Brownem bilaterální jednání během dnes skončeného summitu G8 v Itálii. Podle Brownova mluvčího zopakoval dlouhodobý libyjský požadavek, aby se Midžrahí vrátil domů. Britský premiér prý ale vysvětlil, že případ je věcí skotské vlády.

Libye v dubnu podepsala s Británií dohodu o soudní spolupráci a vydávání vězňů. Skotsko má ale odlišný právní systém od zbytku Británie a vše tedy záleží na jeho vládě. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill případ konzultuje se všemi zúčastněnými stranami, včetně USA, libyjské vlády a rodinami obětí útoku, než se rozhodne, jestli libyjské žádosti vyhoví.

Lockerbie

Atentát na letadlo společnosti PanAm v roce 1988 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Následky teroristického útoku na letadlo nad Lockerbie v roce 1988.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod