Velmoci chtějí jaderný program Íránu řešit diplomaticky

Aquila - Nejmocnější státy světa, sdružené ve skupině G8 vyjádřily na svém summitu v italské Aquile odhodlání najít "diplomatické řešení" íránského jaderného programu a daly Teheránu šanci do konce září, aby odpověděl na nabídku mezinárodního společenství k dialogu. Směrem k Íránu dále směřovali kritiku za chování zdejších složek moci při potlačování nepokojů po prezidentských volbách. V souvislosti s jaderným programem velmoci vyzvali Severní Koreu k zastavení porušování mezinárodních dohod.

Íránský režim dosud odmítal nabídky Západu k jednání. Tvrdí, že chce jadernou technologii jen pro výrobu elektřiny, a odmítá požadavky na zmrazení programu na obohacování uranu. Západ je ale přesvědčen, že ho Írán chce pro vojenské cíle.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání uvedl, že situace ohledně íránského jaderného programu bude vyhodnocena na summitu G20 rozvinutých a rozvojových zemí v Pittsburghu 24. a 25. září.

Prohlášení skupiny G8

„Pevně věříme, že Írán využije této příležitosti a dá diplomacii šanci najít řešení jaderné otázky.“

„Jsme odhodláni najít diplomatické řešení toho, že nerespektuje svoje mezinárodní závazky,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném po společné večeři předáků G8. Sarkozy dále naznačil, že by se mohlo uvažovat o tvrdším postupu než je diplomatické vyjednávání.

Postoj k událostem v Íránu

Pod vlivem Ruska, které se staví proti vměšování do íránských vnitřních záležitostí se hlavy států G8 se v prohlášení uchýlili k podobným slovům jako jejich ministři zahraničí koncem června. Pouze odsoudili postoj íránských úřadů. Vedle toho Írán vyzvali, aby nebránil personálu zahraničních diplomatických misí v jejich práci. Reagovali tak na události v posledních týdnech, kdy bylo zadrženo několik zaměstnanců britského velvyslanectví a jeden z nich je stále ve vazbě.

G8 také kritizovala Severní Koreu 

Vedoucí představitelé osmi nejrozvinutějších zemí takéodsoudili nedávné testy raket, které provedla Severní Korea, a zdůraznili, že ohrožují mír a stabilitu. KLDR totiž v den státního svátku USA, 4. července vystřelili sedm raket do Japonského moře. „Vyzýváme Severní Koreu, aby se zdržela dalšího porušování rezolucí Rady bezpečnosti a zahájila dialog a spolupráci,“ uvádí se v prohlášení.

Vydáno pod