Músáví vyzval k propuštění demonstrantů

Teherán - Předák íránské opozice Mír Hosejn Músáví dnes vyzval íránské úřady, aby propustily lidi, kteří byli zatčeni během demonstrací po sporných prezidentských volbách z minulého měsíce. Evropská unie nevylučuje tvrdší diplomatické kroky vůči Íránu, jestliže Teherán nepropustí zadržovaného íránského zaměstnance britského velvyslanectví v Teheránu. Vítěz voleb prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes v prvním projevu k národu proneseném po volbách řekl, že hlasování bylo spravedlivé.

Músáví na svých internetových stránkách kritizoval nynější přísná bezpečnostní opatření, jež v Íránu platí. V pondělí se sešel s dalším neúspěšným prezidentským kandidátem Mahdím Karrúbím a s bývalým prezidentem Mohammadem Chátamím. Všichni tři prý zdůraznili, že je důležité, aby byla zrušena bezpečnostní opatření zavedená po volbách a aby všichni zatčení demonstranti byli propuštěni. „Další zatýkání a zpřísněný bezpečnostní režim povedou k radikalizaci politické atmosféry,“ uvedla trojice politiků.

Umírnění kandidáti Músáví a Karrúbí hlasování z 12. června již dříve označili za zmanipulované, nicméně nejvyšší autorita v zemi, ajatolláh Alí Chameneí výsledky prezidentských voleb potvrdil. Po volbách v Íránu vypukly největší demonstrace za posledních 30 let, při kterých přišly o život na dvě desítky lidí; stovky osob policie a milicionáři zatkli.

Vydáno pod