Obama vyzval svět, aby se zbavil jaderných zbraní

Moskva - Americký prezident Barack Obama přednesl v Nové ekonomické škole v Moskvě projev, ve kterém vyzval svět ke zbavení se zbraní hromadného ničení. Ve své řeči se věnoval jadernému programu KLDR i Íránu, nezapomněl ani zmínit protiraketový štít, který je překážkou pro zlepšení americko-ruských vztahů. Obama však vyzval k novému začátku vzájemné spolupráce, obě země mají podle něj společné cíle i zájmy.

Obama začal projev k ruským studentům na Nové ekonomické škole poklonou ruské historii a kultuře. „Hovořím k vám dnes s hlubokým respektem k věčnému ruskému dědictví. Ruští spisovatelé nám pomohli pochopit sebe sama a rozpoznat pravdu,“ začal americký prezident svou řeč. „Ruský odkaz se dotknul všech koutů světa a je základem humanity, kterou sdílíme. Moje země byla požehnána ruskými imigranty, kteří obohatili naši kulturu,“ dodal.

Americký prezident hovořil o vzájemných americko-ruských vztazích, hned na začátku řekl, že „Spojené státy chtějí silné, mírové a prosperující Rusko“. Obama v souvislosti s tím Rusko vyzval, aby společně překonali dozvuky studené války a začali opravdu spolupracovat. „Amerika má s Ruskem v zásadě společné zájmy, které by měly být základem pro vzájemnou spolupráci,“ řekl.

Obama nezůstal v Moskvě jen u politických vyjádření. Během odpoledního setkání s podnikateli oznámil americké investice v Rusku v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Projekty společností John Deer a Pepsi Cola mají nastartovat rusko-americký obchod, který je zatím rekordně malý.

Proti jaderným zbraním společně

Velkou část projevu věnoval Obama jaderným zbraním. Vyzval Moskvu, aby společně s Washingtonem zastavila šíření jaderných zbraní a aby pomohla v krocích proti Severní Koreji. „Spojené státy a Rusko se musí spojit, aby donutily zastavit severokorejský jaderný program,“ uvedl. Obama zároveň naznačil, že pokud by se podařilo zabránit, aby Írán získal jaderné zbraně, přestal by být protiraketový štít v Polsku a Česku prioritou.

Obama rovněž vzkázal Rusku, aby se řídilo pravidly právního státu a demokracie, jakož i respektovalo suverenitu Gruzie a Ukrajiny, dvou prozápadních zemí usilující se vymanit z ruského vlivu a vstoupit do Severoatlantické aliance. NATO by přitom podle Obamy mělo usilovat o spolupráci s Ruskem a nikoli o konfrontaci.
Americký prezident byl ve svém projevu nicméně opatrný, aby přímo nekritizoval Kreml, opakovaně řekl, že Spojené státy nevnucují systém vlády žádnému státu. „Vlády, které slouží svému lidu, přežijí; vlády, které slouží jen své moci nikoli,“ dodal. Toto provolání bylo zřejmě určeno ruské prozápadní opozici, která kritizuje Kreml za potlačování demokracie.

Budoucnost patří mladým

Během projevu na Nové ekonomické škole v Rusku řekl směrem ke studentům, že „budoucnost nepatří těm, kteří shromažďují zbraně, ale mladým lidem se vzděláním a s vizí, kterou chtějí naplnit“.

Obamův projev před absolventy ekonomické školy přenášela ruská televize v přímém přenosu. Studenty, kteří prezidentův projev vyslechli bez sluchátek s překladem, vybídl jako příští členy ruské elity, aby se zřekli předsudků a budovali lepší budoucnost.

Obama se sešel i s předáky ruské opozice

Obama přicestoval v pondělí do Moskvy jako první šéf Bílého domu po sedmi letech. Se svým protějškem Dmitrijem Medveděvem podepsal předběžnou dohodu o příštím omezení jaderných arzenálů. Tato úmluva má otevřít cestu k nové desetileté smlouvě nahrazující odzbrojovací dohodu START, jejíž platnost vyprší v prosinci.

Barack Obama si v Moskvě vyslechl i stížnosti předáků ruské opozice na poměry v zemi za vlád Vladimira Putina a jeho nástupce Dmitrije Medveděva. Sám Obama se v Moskvě zdržel kritiky či poučování ruských vůdců, jakkoli ve svých vystoupeních obecně vybízel k respektování pravidel demokracie, právního státu a potírání korupce. Před nevládními organizacemi pochválil svého hostitele i za kroky ke zlepšení situace občanské společnosti.

Opoziční předáci podle agentury Interfax hovořili o potížích se zlepšením rusko-amerických vztahů v podmínkách nerespektování společných hodnot, kritizovali nový proces s někdejším ropným magnátem Michailem Chodorkovským, který se stal Putinovým rivalem, stav svobody slova i věznění opozičních aktivistů.