Obama a Medveděv: Snížíme jadernou zátěž

Moskva - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv dnes v Kremlu uzavřeli osm dohod. Domluvili se na snížení počtu jaderných hlavic na 1500 až 1675 kusů a strategických nosičů na 500 až 1100 kusů. Konečných stavů by mělo být dosaženo sedm let od podpisu příslušných dohod. Dnešní úmluva má otevřít cestu k nové dohodě nahrazující odzbrojovací dohodu START, jejíž platnost vyprší v prosinci.

Ve společném prohlášení se oba prezidenti dohodli také na tom, že američtí a ruští experti budou pokračovat v jednáních o možné spolupráci v protiraketové obraně. To naznačuje, že rozpory na toto téma přetrvávají.

Rusko souhlasilo i s leteckou přepravou posil a vojenských nákladů pro americké jednotky válčící v Afghánistánu.
Jak uvedly zdroje z Bílého domu, dohoda umožní 4500 vojenských letů ročně přes ruské území, což posílí akceschopnost amerických jednotek v boji proti radikálnímu hnutí Taliban a také ušetří Spojeným státům 133 milionů dolarů ročně na palivu a dalších nákladech.Sergej Rjabkov, zástupce šéfa ruské diplomacie, stanovení konkrétních limitů pro hlavice a jejich nosiče označil za „obrovský úspěch sám o sobě“. V dokumentu je podle diplomata vyjádřena i vazba mezi strategickými útočnými a obrannými zbraněmi. Rjabkov nicméně připustil, že obě strany se neshodly v hodnocení důsledků případného umístění prvků protiraketového štítu v Česku a Polsku.

Reportáž a vstup Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Medveděv: Dnešní dohody jsou důležitým krokem k obnovení spolupráce s USA

Dmitrij Medveděv dnešní dohody uvítal jako „první, ale důležitý krok“ k oživení spolupráce s USA. Připustil nicméně přetrvávají rozpory ohledně amerického plánu na vybudování protiraketové obrany.

„Za pár hodin jsme nemohli naše vztahy plně zbavit břemena (rozporů)… Je to první, ale velmi důležitý krok v oživení plnohodnotné spolupráce, na níž by měly vydělat oba státy. Získají-li oba státy, získají na tom všichni. Chtěli bychom dosáhnout úrovně spolupráce se Spojenými státy hodné 21. století,“ prohlásil Medveděv.

Mnoho Rusů nevidí v návštěvě Obamy převratnou událost

Většinu Rusů sice Obamova návštěva nezajímá, média si ji však vzala do hledáčku velmi zblízka. Přizpůsobili se i obchodníci - stánky totiž už týdny nabízejí matrjošky s Barackem Obamou. „Jakmile dorazil, hned šel prodej nahoru,“ uvedl moskevský obchodník. S předstihem dostal svoji dřevěnou figurku i americký prezident, a to po rozhovoru s ruskými novináři ve Washingtonu.
I když je Barack Obama v Rusku populárnější než George Bush, jsou vztahy obou zemí chladné. Jen třetina Rusů si přitom myslí, že s tím Obama může něco udělat, jak dokládají zdejší ohlasy: „Máme různé kultury, mentalitu. Myslím, že náš prezident Medveděv je důvěryhodnější.“

Barrack Obama přijel do Ruska nejen jako politik, ale také jako symbol tradičních západních hodnot. Poskytl rozhovor nezávislému časopisu Novaja Gazeta, chce mluvit s opozicí i neziskovými organizacemi a nevyhýbat se ani nepříjemným tématům.

Na svoji diplomatickou ofenzivu v Rusku má americký prezident ještě více než den.

  • Zásobovací cesty do Afghánistánu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/694/69312.jpg
  • Obama s Medveděvem podepisují dohody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/970/96997.jpg
  • Obama s Medveděvem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/970/97000.jpg