Nové násilnosti v Afghánistánu, 16 unesených propuštěno

Kábul - Během uplynulého víkendu a dneška pokračovaly v Afghánistánu nové násilnosti. Ze země přicházely zprávy o pumových útocích a únosu afghánských zaměstnanců OSN. Násilí pokračuje s stále důraznou silou v době, kdy USA vedou novou velkou ofenzivu proti islamistickému hnutí Taliban na jihu země v provincii Hílmand. Čtyři vojáci sil NATO dnes zahynuli při výbuchu bomby na severu země v provincii Kunduz. Národnost mrtvých zatím nebyla zveřejněna - NATO obvykle čeká, až smrt svých vojáků potvrdí jejich domovská země. Podle afghánských oficiálních činitelů, kteří si nepřáli být jmenováni, se pravděpodobně jedná o Američany. V provincii Kunduz a dalších severních částech země také působí kontingent německých vojáků čítající 3700 mužů.

Sebevražedný útočník, který odpálil nálož před hlavní základnou NATO v jihoafghánském Kandaháru, dnes zabil dvě osoby. Násilí v Afghánistánu tak nadále pokračuje v době, kdy USA vedou novou velkou ofenzivu proti Talibanu na jihu země v provincii Hílmand. Útočník zajel s automobilem plným výbušnin k řadě nákladních aut čekajících s dodávkami prozahraniční vojáky na základně v Kandaháru, hlavním městě stejnojmenné provincie. Ta sousedí s provincií Hílmand, kde v uplynulém týdnu zahájily tisíce příslušníků americké námořní pěchoty velkou ofenzivu proti Talibanu. 

Dalším cílem americké operace je zabránit v této provincii pěstování opiového máku, z jehož výnosů je podle amerických analytiků ozbrojený boj Talibanu částečně financován.

Dle počtu vojáků jsou příslušníci námořní pěchoty vyslaní do Hílmandu největší „vlnou“ ze 17 000 bojových posil, jejichž rozmístění v Afghánistánu nařídil do konce roku americký prezident Barack Obama v rámci nové regionální strategie. Ta má porazit Taliban a jeho spojence a pomoci stabilizovat Afghánistán.

Operace úder mečem

Operace úder mečem, jak byla nazvána ofenziva v Hílmandu, začala v době, kdy je povstalecké násilí na nejvyšší úrovni od roku 2001, kdy Spojenými státy vedená invaze svrhla vládu Talibanu. Samotná ofenziva si žádné oběti na životech nevyžádala, ale sporadické zprávy o útocích a mrtvých o víkendu přicházely z různých částí Afghánistánu.

V sobotu byli při útoku na komplex v jihovýchodní provincii Paktika zabiti dva američtí vojáci. Tři britské vojáky zabil o víkendu v provincii Hílmand výbuch bomby nastražené na silnici a útok z granátometu. Jejich smrtí stoupl počet Britů zabitých v Afghánistánu na 174.

Neklidnou oblastí nadále zůstává nejen jih země, ale také východ, kde v sobotu ozbrojenci unesli 16 afghánských specialistů na odminování terénu, kteří se přesouvali mezi provinciemi Paktíja a Chóst. Mluvčí agentury OSN který na tuto práci dohlíží, dnes oznámil, že všech 16 zaměstnanců je na svobodě a bez zranění. Obdobné incidenty se v této oblasti v minulosti staly už dvakrát, ale pokaždé se je podařilo úspěšně vyřešit.

Vydáno pod