V Afghánistánu zabiti dva Briti, uneseno 16 zaměstnanců OSN

Kábul - Během pokračujícího násilí v Afghánistánu byli zabiti dva britští vojáci. Jeden z nich zahynul při výbuchu nálože nastražené u silnice a druhého zasáhla střela z granátometu. K oběma incidentům došlo v sobotu v jižní části země v provincii Hílmand. V tentýž den na východě státu unesli ozbrojenci 16 afghánských specialistů pracujících pro OSN při odminovávání terénu.

Právě Hílmand patří mezi hlavní bašty afghánského hnutí Taliban. Do této provincie směřují tisíce příslušníků americké námořní pěchoty, kteří tu tento týden zahájili jednu z největších amerických ofenziv od svržení Talibanu v roce 2001. Američané se v provincii ovšem snaží nejen bojovat, ale i získat důvěru místních obyvatel. Proto dnes ve vesnici Surchdúz uspořádali velitelé místní jednotky setkání s místními stařešiny.

Americkým vojákům se nedostalo pozvání do domu, lidé se s nimi sešli na ulici ve stínu komplexu budov z hliněných cihel. Velitel jednotky kapitán Junwei Sun slíbil, že jeho vojáci nehodlají jen projít. „Tohle je nádherná vesnice. Nesmírně klidná,“ řekl Sun. „Musíme se snažit ji takovou udržet i nadále. Víme, že jsou tu Talibanci. Přicházejí do vesnice a zastrašují vás i vaše děti. Proto chceme, abyste věděli, že tady zůstaneme,“ dodal.Stařešinové prý naslouchali a v rukou jim chřestily modlitební kuličky. „Nevěříme vám,“ odpověděl pak duchovní vůdce vesnice mulla Zainuddín. „Už tady byly mezinárodní síly, naslibovaly nám školy a nemocnice. Až nám je doopravdy dáte, pak vám budeme věřit,“ dodal. „Už nám dochází trpělivost. Pokud tohle neuděláte a nevyřešíte, pak tuhle vesnici opustíme. Budeme bojovat. Každý muž, žena i dítě, my se smrti nebojíme. To je naše poslední slovo. Pokud nemůžete vyřešit naše problémy, pak už nebude žádná další šúra (shromáždění). Znovu se nesejdeme a nebudeme s vámi mluvit,“ uzavřel svůj krátký projev, zvedl se a odešel.

Obamova vláda poslala do Afghánistánu posily - 21 000 mužů

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy poslala do Afghánistánu posily čítající 21 000 mužů a předpokládá, že počet amerických vojáků v této zemi dosáhne do konce letošního roku 68 000, což je dvojnásobek loňského počtu, ale stále jen polovina kontingentu, který USA mají v současnosti v Iráku.

Za neklidnou oblast platí nadále nejen jih země, ale také východ, kde v sobotu ozbrojenci unesli 16 afghánských specialistů na odminovávání terénu, kteří se přesouvali mezi provinciemi Paktíja a Chóst. Obdobné incidenty se v této oblasti v minulosti staly už dvakrát, ale pokaždé se je podařilo úspěšně vyřešit.

Afghánistán je jednou z nejzaminovanějších zemí na světě: každý měsíc zde miny zabijí nebo zmrzačí zhruba 50 lidí. Práce na odminovávání je zpomalována pokračujícím násilím, které v posledních letech nabírá na intenzitě. Pyrotechnici se stále častěji stávají terčem ozbrojenců, kteří navíc používají materiál z min na výrobu nástražných výbušných zařízení.

  • Islámští radikálové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/836/83570.jpg
  • Američtí vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/794/79384.jpg