Jediná zachráněná z úterního pádu letadla je zpátky v Paříži

Paříž - Dvanáctiletá Bahia Bakariová, která jako jediná přežila zřícení letadla jemenské společnosti do Indického oceánu u Komorských ostrovů, přiletěla dnes do Paříže. Přistání letadla francouzského státního tajemníka Alaina Joyandeta očekával na pařížském letišti Le Bourget také její otec Kassim Bakari a další členové rodiny. Při úterním neštěstí zahynulo 153 lidí.

„Mluvil jsem s ní a je jí dobře,“ řekl podle agentury AFP Bakari, který je „velice, velice vděčný“ záchranářům, kteří dívku po dlouhých hodinách vytáhli z moře. „Budu si to dlouho pamatovat,“ pronesl tichým hlasem. Je prý však sám „rozpolcený mezi úlevou a zármutkem“.

„Vidím svoji dceru a jsem šťastný, ale byla tam také její matka…,“ dodal. Státní tajemník Joyandet, který byl vyslán na místo nehody, označil dívčinu záchranu za mimořádný lidský výkon. Popsal dívku jako „překvapivě klidnou, velice laskavou a milou“. K okolnostem nehody podle Joyandeta Bahia uvedla, že „dostali pokyny, ucítila něco jako elektrický výboj, slyšela veliký hluk a poté se ocitla ve vodě“.

Dívka má zlomenou klíční kost a popáleniny

Hned po příletu byla dívka odvezena na pozorování do nemocnice. Během nehody utrpěla zlomeninu klíční kosti a spáleniny na kolenou. „Opravdu potřebuje několik dní odpočinku. Necháváme ji s rodinou, aby se zotavila. Včera (ve středu) se dozvěděla, že přišla o matku,“ uzavřel Joyandet. Bahia, nejstarší ze čtyř sourozenců, podle AFP oslaví třinácté narozeniny v srpnu. Doposud sdělovací prostředky uváděly, že je jí 14 let.

Ve středu podal v souvislosti s pádem letadla francouzský soud v Bobigny žalobu na neznámého pachatele pro zabití z nedbalosti. Asi dvě stovky Komořanů dnes protestovaly na letišti v Marseille a snažily se zabránit odletu dalšího spoje na Komorské ostrovy. Dožadují se také dalších kroků vlády, například nájmu letadla pro dopravu příbuzných do místa nehody, jako tomu bylo v případě nehody letounu Air France v noci na 1. června u brazilských břehů.

Dívka, která jako jediná přežila pád letadla jemenské společnosti u Komorských ostrovů.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod