Smrt pákistánské političky Bhuttové začíná vyšetřovat komise OSN

Islámábád - Komise OSN začala vyšetřovat vraždu bývalé pákistánské premiérky Bénazír Bhuttové. Cílem je objasnit, kdo za útokem stál. Bhuttová byla zavražděna v Rávalpindí, když odjížděla z předvolebního mítinku. Vyšetřování vede chilský velvyslanec při OSN Herald Muňoz za účasti někdejšího indonéského generálního prokurátora Marzuki Darusmana a irské policie pod vedením Petera Fitzgeralda. Zkoumání událostí z prosince 2007 má trvat asi půl roku.

Šetření OSN by mohlo potvrdit to, k čemu došel britský Scotland Yard. Podle něj byl atentátníkem v Rávalpindí sebevrah, který zabil dalších 16 lidí. Bhuttovou údajně usmrtila tlaková vlna z exploze, která Bhuttové způsobila vážné zranění hlavy.

Podle Islamábádu byl atentát mezinárodním spiknutím

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik řekl, že Islámábád považuje ověření komisí OSN za nezbytné k tomu, aby se objasnilo, kdo byl za atentátem. „Domníváme se, že šlo o velké mezinárodní spiknutí. Chceme vědět, kdo za ním byl, kdo ho připravil a financoval. Myslíme si, že to byl počáteční pokus o balkanizaci Pákistánu,“ řekl.

Bhuttová se roku 2007 vrátila z osmiletého exilu a hned po návratu unikla dvěma pokusům o zabití. Její Pákistánská lidová strana (PPP) pak volby vyhrála a je ve vládě, vdovec po Bhuttové Ásif Alí Zardárí se stal prezidentem.