Pět mrtvých zahraničních vojáků v Afghánistánu, Češi jsou prý v pořádku

Kábul/Praha - Za dnešní den zahynulo v Afghánistánu pět zahraničních vojáků. Čtyři muži, údajně Američani, zahynuli při bombovém útoku v provincii Vardak jižně od Kábulu. Pátý případ byl oznámen z východního Afghánistánu, kde působí i čeští vojáci. Státní příslušnost pátého mrtvého zatím nebyla upřesněna. Mluvčí českého generálního štábu ale sdělila, že čeští vojáci jsou v pořádku.

O incidentu v provincii Vardak informovala agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Vojáci zahraničních sil zahynuli, když jejich automobil najel na minu. Oficiálně totožnost mrtvých nebyla upřesněna. Představitel radikálního hnutí Taliban, které v oblasti podniká útoky proti státním strukturám i zahraničním cílům, ale tvrdí, že obětí se stali Američané.

Rovněž při incidentu na východě země zahynul při explozi nálože příslušník mezinárodní mírové mise ISAF působící v Afghánistánu pod vedením NATO. Aliance to oznámila ve svém prohlášení bez upřesnění státní příslušnosti oběti, což ponechává vždy na příslušné zemi. Podle agentury AFP počet příslušníků ISAF, kteří přišli o život v Afghánistánu, tak dosáhl 154.