Pákistánská vláda vypsala na dopadení velitele Talibanu tučnou odměnu

Péšávar - Pákistánská armáda pokračuje v bojích proti povstalcům v Jižním Vazíristánu. Do oblasti dopadlo několik raket z bezpilotních letadel. Několik lidí zemřelo, desítky dalších jsou zraněny. Cílem útoků jsou vesnice, kde by se mohl ukrývat pákistánský vůdce Talibanců Baitulláh Mahsúd. Podle místních obyvatel se ale veřejné mínění obrací spíš proti pákistánským úřadům kvůli velkému počtu civilních obětí.

Pákistánská vláda chce dostat Baitulláha Mahsúda za každou cenu - živého nebo mrtvého. Vypsala na něj proto odměnu ve výši 50 milionů rupií (téměř 11,4 milionu Kč).

Pákistánská armáda zároveň rozšiřuje ofenzivu právě proti Mahsúdovým oddílům na kmenových územích v severozápadním Pákistánu. Odměna je vypsána také na desítku Mahsúdových velitelů. „Vláda nabízí odměnu v hotovosti pro kohokoliv, kdo poskytne autentickou informaci vedoucí k jejich dopadení, živých nebo mrtvých,“ uvádí se v inzerátu.

Hlavní vůdce povstaleckého Talibanu Baitulláh Mahsúd, který je obviněn z četných krvavých atentátů, je zatím nepolapitelný, ačkoliv Spojené státy na něj vypsaly odměnu pět milionů dolarů. Mahsúdovy oddíly ze skrýší na severozápadě podnikají stálé výpady proti vládním silám.

Už dva týdny se armáda připravuje na rozšíření ofenzivy, kterou začala před dvěma měsíci v údolí Svát s cílem vytlačit odtamtud ozbrojence Talibanu, a to proti Mahsúdovi. Vůdce pákistánského Talibanu se mimo jiné veřejně přihlásil k teroristické síti al-Káida v Jižním Vazíristánu, na jednom ze sedmi kmenových území u hranic s Afghánistánem.

Vydáno pod