Íránská rada dohlížitelů potvrdila vítězství Ahmadínežáda

Teherán - V Íránu dnes přepočítala Rada dohlížitelů, která je nejvyššímústavním orgánem v zemi, část volebních lístků a potvrdila vítězství Mahmúda Ahmadínežáda v kontroverzních prezidentských volbách z 12. června. Informovala o tom agentura Reuters. Opozici to ale nestačí, neúspěšný kandidát opozice Mír Hosejn Músáví požaduje anulaci celých voleb.

Írán se také pustil do diplomatické bitvy. Jeho vztahy s Británií se vyostřily poté, co policie zatkla několik íránských zaměstnanců ambasády. Zpravodajské služby tvrdí, že se diplomaté účastnili demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb. Zaměstnanci ambasády strávili několik hodin ve vězení. Ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že policie už propustila 5 z devíti zadržovaných íránských zaměstnanců zastupitelství Velké Británie.

Írán obviňuje Západ z podněcování nepokojů a považuje to za zásah do vnitřních záležitostí země. Minulý týden už vyhostil dva britské diplomaty.

V Íránu se přepočítávají některé hlasy z prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

V ulicích Teheránu došlo v neděli k dalším násilným střetům. Několik tisíc lidí se sešlo před jednou z mešit, kde k nim promluvil opoziční vůdce Mír Hosejn Músáví. Podle svědků ale proti účastníkům tvrdě zasáhla policie. Shromáždění rozehnala obušky a slzným plynem.