V Hondurasu platí výjimečný stav, jmenován nový ministr zahraničí

Tegucigalpa - Po vojenském puči platí v Hondurasu zákaz nočního vycházení, výjimečný stav potrvá nejmíň do zítřejšího rána. Svržení prezidenta Zelayi kritizovala Evropská unie a Spojené státy. Připojil se k nim také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který vyzval k návratu prezidenta do úřadu. Prezidentský palác je v obklíčení příznivců prezidenta Zelayi, v ulicích metropole se ozývá střelba. Prozatímní prezident Roberto Micheletti provedl změny ve vládě, jmenoval především nového ministra zahraničí s úkolem obhájit armádní zásah ve světě.

Včera v noci se maskovaní ozbrojenci v přilbách vkradli do prezidentského paláce, kde namířili na hlavu prezidenta Zelayi zbraň a přinutili ho palác opustit. Poté ho přepravili na letiště, odkud odletěl na Kostariku.

„Bude se tady konat schůzka prezidentů Střední Ameriky a rozhodneme, co budeme dělat dál. Zůstávám prezidentem, kterého zvolil honduraský lid, a do své země se zase vrátím. Vrátím se jako prezident, který se znovu ujme svých povinností,“ prohlásil prezident Manuel Zelaya.


V Hondurasu mezitím Kongres určil prozatímního prezidenta, stal se jím předseda Roberto Micheletti. Ten vyhlásil noční zákaz vycházení a začal dělat změny ve vládě.

Přesto ulice metropole zaplnily tisíce příznivců prezidenta Zelayi. Zablokovali přístupové cesty k jeho paláci. Z pneumatik a ze starého železa postavili barikády a jsou připraveni za svého prezidenta bojovat. „Nemůžeme se vzdát. Budeme pokračovat, dokud nedosáhneme cíle. Ukradli nám moc. Nepodřídíme se jim, protože zničili mír,“ říká jeden z demonstrantů.

Manuel Zelaya, honduraský prezident:

„Lidé jsou v ulicích. Žádám je, aby zachovali klid, ale současně bránili práva naší společnosti. Vyzývám je k občanské neposlušnosti, k tomu, aby nenásilně vyzývali uzurpátory moci k respektu vůči honduraské demokracii.“


Zvláštní komise parlamentu dnes vydala zprávu hodnotící činnost Zelayi v posledním období. Konstatuje se v ní, že Zelaya měl údajně v úmyslu bezprostředně po nedělním referendu (jehož uskutečnění puč zmařil) rozpustit parlament a převzít moc. Konání referenda zakázal ústavní soud jako porušení základního zákona země, Zelaya toho ale nedbal.

Právě proto demokratické instituce prezidenta předešly a zbavily jej moci, „aby zemi ochránily před totalitarismem“, tvrdí komise. Zelaya podle ní mnoha způsoby porušoval zákony i ústavu. „V Hondurasu tak nedošlo k žádnému státnímu puči, ale k výměně prezidenta porušujícího ústavu,“ prohlásil Micheletti na své první tiskové konferenci v Tegulcigalpě. Právě tuto verzi událostí má ve světě šířit nový šéf diplomacie Colíndres.

Převrat už odsoudila Organizace amerických států, prezident Barack Obama i Evropská unie. Jan Kohout, ministr zahraničí ČR, předsedající země EU, to okomentoval: „Je to nepřijatelné narušení ústavního pořádku v Hondurasu. Evropská unie vyzývá k okamžitému propuštění prezidenta Manuela Zelayi a návratu k ústavnímu pořádku.“