Izrael chce pokračovat v budování osad na palestinském území

Jeruzalém - Izraelský kabinet jedná o židovských osadách, které buduje na Západním břehu Jordánu. V jejich výstavbě chce dál pokračovat na všech místech, kde už vznikají. Někteří ministři podporují i jejich další rozšíření. Přitom je právě budování nových osad překážkou pro izraelsko-palestinské rozhovory. Na Západním břehu Jordánu se staví asi dva tisíce domů, další ve východním Jeruzalémě.

„Myslím, že by bylo nezákonné stavbu domů zastavit, protože lidé v osadách je potřebují. Neudělala to žádná vláda před námi, tedy je logické, že to neudělá ani vláda pod vedením pravicové strany Likud,“ prohlásil ministr životního prostředí Izraele Gilad Erban.

To ale naráží na výzvu americké vlády a prezidenta Obamy. Ten požaduje, aby veškerá výstavba židovských osad na palestinských územích byla úplně zastavena. O této sporné otázce bude jednat také izraelský ministr obrany Ehud Barack se zvláštním americkým vyslancem Mitchellem ve Washingtonu. S tím se měl setkat už minulý týden premiér Netanjahu v Paříži, ale schůzku zrušil.

Izrael chce dál stavět osady (zdroj: ČT24)

Netanjahuovy podmínky jsou pro Palestince nepřijatelné

Po návratu z cesty po Evropě prohlásil, že našel podporu pro svůj plán na řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Netanjahu zopakoval podmínky, za kterých by připustil vznik palestinského státu.

„Je potřebné, aby Palestinci uznali Izrael jako výhradně židovský stát. Palestinský stát musí být odzbrojený, aby byla zajištěna bezpečnost Izraele. Všechny smlouvy musí mít mezinárodní podporu a problém uprchlíků se musí řešit mimo hranice Izraele,“ řekl Netanjahu.

Izraelské podmínky jsou ale nepřijatelné pro palestinské vedení. Prezident Mahmúd Abbás vyloučil obnovení mírových jednání s Izraelem, dokud zcela nezmrazí výstavbu židovských obydlí tak, jak to stanoví smlouva z roku 2003.

Vydáno pod