UNESCO zařadilo do seznamu přírodního dědictví další 4 lokality

Sevilla - Seznam světového přírodního dědictví UNESCO se rozrostl o další 4 lokality. OSN na něj přidala severoitalské Dolomity, mělčiny mezi nizozemským a německým pobřežím v Severním moři a posvátnou horu Wu-Tchaj ve středovýchodní Číně. Prestižního ocenění se dostalo i kapverdskému městu Cidade Velha.

Jedno z nejkrásnějších pohoří světa, a navíc i geologicky významné. Právě proto si podle seznamu, které vydává UNESCO, severoitalské Dolomity zaslouží zápis na listinu světového kulturního a přírodního dědictví. Některé z celkem 18 vrcholů se šplhají ke třem tisícům metrů a patří k nejvyšším vápencovým stěnám planety. Kromě toho fosilní nálezy ukazují, jak tady vypadal mořský život před dvěma sty miliony let.

A bohatý mořský život, tentokrát ten současný, je důvodem, proč UNESCO ocenilo i severomořské mělčiny. Pobřežní přírodní park je domovem asi 10 tisíc různých druhů zvířat. „Můžete tady zažít jedinečný pocit samoty, je to skutečná příroda. Úplně zapomenete na to, co člověk zná z městského života. Tady vidíte, jaká příroda skutečně je,“ popisuje Ralf Hofmann Kramer, průvodce po severomořských mělčinách.

UNESCO zapsalo na seznam přírodního dědictví 4 lokality (zdroj: ČT24)


Dalším, kdo se na prestižní seznam probojoval, je nejstarší kapverdské město Cidade Velha, založené v 15. století. Kdysi centrum portugalského obchodu s otroky bylo prvním stálým evropským sídlem v tropech.


Mezi to nejlepší, co příroda a kultura nabízí, se dostala i čínská hora Wu-Tchaj. Na jejích svazích je přes 50 buddhistických svatyní s cennými uměleckými památkami. Samotná Wu-Tchaj patří mezi čtyři posvátné hory čínského buddhismu.

Vydáno pod